Важно за родителите! Прием на шестгодишни деца в подготвителна група обяви благоевградското IX ОУ

17 Април 2019 | 09:30
0 коментара
Общество

Прием на шестгодишни деца в подготвителна група за предстоящата учебна година 2019/2020 г. обяви благоевградското IX ОУ „П.К. Яворов“. Любопитното е, че училището е единственото на територията на общината, предлагащо предучилищно образование и възпитание. Подобни групи е имало в IX ОУ в продължение на близо 20 години и сега след 3-годишно прекъсване отново практиката се възобновява.

„Целта е да улесним прехода в първи клас. Постъпвайки на 6 години, децата ще опознаят учителите, училището и така по-лесно ще се адаптират в 1 клас“, разясни директорката на училището Василка Величкова. В потвърждение на думите си тя сподели, че имало редица случаи, когато децата били активни в детската градина, но срещали трудности в 1 клас  именно защото били стресирани – не познавали базата, учителите и им трябвало време да свикнат с тях.

За разлика от месечната такса от 40 лв. в детските градини, подготвителната група на IX ОУ е безплатна. Училището поема и сутрешната и следобедната закуска на децата, както и обяда им. Така за целодневното пребиване в групата родителите на хлапетата няма да плащат нищо.

„Ще приемем между 16 и 18 деца“, обяви директорката и всъщност отговори на въпроса дали групата ще е „пренаселена“ с 25 и нагоре малчугани, както в някои детски заведения.

Обучението, възпитанието, социализацията на децата е поверено на двама учители с необходимата професионална квалификация, като е осигурен и един помощник-учител. Наред със знанията и уменията, заложени в държавните образователни стандарти, децата от предучилищната група ще имат и занимания по интереси, включващи: танци, английски език и детско програмиране.

Безплатна закуска и обяд е осигурена и за учениците в 1 клас, като за предстоящата учебна година IX ОУ разчита на прием от една паралелка първолаци.

„В процес сме на изграждане на дигитална класна стая. Тя ще бъде оборудвана с интерактивна дъска, смятаме да закупим и т.нар. умни чинове, които ще излязат на пазара през лятото”, разкри В. Величкова.

Самите умни чинове са една от последните иновации в образованието. Те представляват компютърна маса с екран и чрез тях учениците взаимодействат с електронното учебно съдържание.

Директорката сподели и че на срещата в училището началникът на отдел „Образование“ в община Благоевград Симона Митова е поела ангажимент да осигури таблети за всички първокласници. „Ние пък сме готови да оборудваме с таблети децата от подготвителната група“, каза ръководителят на IX ОУ и допълни, че подаването на заявления за предучилищната група вече е започнало.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP