Важно! Вирусните пневмонии не се лекуват с антибиотик, а в болница

27 Януари 2019 | 18:50
0 коментара
Любопитно

Броят на болните от грип тази зима не е по-голям в сравнение с миналата година.

В повечето случаи на усложнения след респираторна инфекция обаче се доказва именно наличие на грипния вирус. Това коментира пред Радио София главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Засегнати от епидемията са повече хората в активна и в детската възраст. Почти във всички лечебни заведения, в които има недостиг на легла, заради големия брой болни, са осигурени допълнителни места, където е необходимо - дори отделения. Специалистът съветва при първите симптоми да се приемат антивирусни медикаменти. Децата обаче задължително трябва да бъдат прегледани от лекар.

Специалистът посочи, че спецификата на вируса определят възрастовите групи, които засяга. "Тази грипна епидемия като заболеваемост и като интензитет не много по-различна, дори е малко по-слабо интензивна в сравнение с миналата година, но поради специфичните характеристики на вируса се засягат по-различни възрастови групи. Не, както винаги казваме, хората над 65-годишна възраст, а по-скоро активната и детската възраст", обобщи д-р Кунчев.

"Процентът на усложнения също не е по-висок, но те са сравнително по-тежки, когато става въпрос за засягане на тези нехарактерни групи", поясни той.

Проф. Кантарджиев: Точната бройка на починали от грип е недоказуема

По време на епидемия инфекцията е толкова разпространена, че шансът активно живеещите хора да се срещнат с вируса е много голям. Самолечението крие риск за развитие на сериозно усложнение.

Добавете Вашия коментар

TOP