В София протестираха и в подкрепа, и срещу решението на кабинета за Пирин

11 Януари 2018 | 22:47
2 коментара
Общество

„Аз искам да карам ски в България” - „Граждани срещу мафията” с такива транспаранти на две различни места в София се проведоха протест против и минтинг-шествие в подкрепа на решението на кабинета за Пирин.

„Аз искам да карам ски в България” беше транспарантът начело на шествието в подкрепа на решението на МС. Част от хората тук носеха и тениски с този надпис. От сдружение „Бъдеще за община Банско“ призоваха да се съберат хората в подкрепа на зимните спортове в България под този надслов. То е обявено като мероприятие в подкрепа на правителственото решение за развитие на зимния туризъм и се финансира изцяло, включително и концерта от Сдружение "Бъдеще за община Банско". Плакатите им пък казваха, че за ски туризъм. „Искаме бъдеще за децата си", "На кого пречи туризмът в Банско”, „ Подкрепете зимната столица на Балканите” бяха част от изписаните послания, които бяха издигнали. В шествието освен вицепремиерът Валери Симеонов имаше и много кметовете от региона, избрани от различни политически сили. За да подкрепи решението, за да подкрепи община Банско тук каза, че е кметът на Благоевград Атанас Кaмбитов. Той подчерта, че решението е важно и за развитието на целия регион. „Не случайно има хора от цялата област. В Благоевградска област перспективата е развитието на туризма”, каза кметът.

Според него решението трябвало да бъде взето много отдавна, а освен това поздрави и правителството за смелостта и твърдостта да го вземе. „Няма да отстъпим повече. В края на краищата, ние сме хората, които живеем в този край и най-добре знаем какво е хубаво и за хората и за природата”, посочи кметът.

„Това е митинг-шествие, с което ние искаме да изразим подкрепата към правителството и решението, което те взеха за промяната на плана за управление на парк Пирин. Крайно време беше да кажем „Не!” на лъжите на зелените, които просто манипулират общественото мнение”, каза кметът на Банско Георги Икономов.

На друго място в София имаше протестното шествие, което се обяви срещу решението на срещу решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което според тях са приети промени, разрешаващи строителство в националния парк, и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Още преди около седмица, когато се организираха такива шествия в 10 български града от „За да остане природа България“ заявяваха, че протестното шествие е срещу отварянето за строителство на 48% от територията на Национален парк „Пирин“ (много повече от едно трасе за лифт), с което се погазват Законът за защитените територии и европейската директива за природните местообитания. Тогава те казаха, че протестът се организира както от природозащитници, така и от граждани, които са против корупцията, непрозрачното взимане на решения и държавната подкрепа за бизнеси, които източват в офшорни фирми спечеленото в ущърб на българската природа. И тази вечер начело на това шествие транспарантът гласеше: Граждани срещу мафията.

Писмените послания тук бяха призиви за спасения на Национален парк Пирин. „Българската земя е наша обща майка”, „За Пирин”. А, сред скандиранията им се чуваха и „Пирин не е баница” и Оставка”. „Той е душата, той е сърцето на България, не може да се сравнява с нещо толкова комерсиално”, каза Николай, който носеше плакат „Пирин е много повече от ски”. Количка с бурканчета – чист въздух от Пирин на протеста дойде и Мартина, за да протестират „Срещу решението от 28 декември за отваряне на НП Пирин за сеч и строителство”, обясни тя.

Според младата жена у нас може да се развива много добре както ски туризъм у нас, така и летен при положение, че бъде опазена природата, защото това е една от най-големите ценности на България. ”И тя е толкова ценна за чужденците, че би бил добър мотиватор те да дойдат в България”, каза тя. /БГНЕС
 

Добавени коментари

... публикува:
12 Януари 2018 | 08:38
toq Mimo i na kafe sigurno hodi s tiq koji .. xaxa
banskalia публикува:
11 Януари 2018 | 23:00
samo da popitam gledah te li snoshti slavi trifonov i kakvo kazaha za iulen gledahte li kak sa teglili 1 miliar i sa go natresi na nqkakuv kiparec eto tova e Bulgaria

Добавете Вашия коментар

TOP