В сезона на джибрите: Едно канче и всяка мома е миска!

29 Ноември 2018 | 16:35
0 коментара
Общество

Благоевградчани ще борят студената зима с глътки люта ракия.

Това твърдят собственици на казани за варене на гроздовия еликсир и разкриват, че от седмици време вече, казанджийниците в околните села на града пушат непрекъснато, а опашките от хора пред тях се увеличават с всеки изминал ден.

Старите казанджии обясняват, че това е съвсем нормално по това време на годината, тъй като произвеждането на ракията традиционно започва през ноември и свършва чак в края на януари.

На доста обекти вече няма свободни часове чак до Нова година. Сигурно е обаче едно, а именно, че записвания вече са невъзможни за месец декември.

Тогава на казанджиите ще им се наложи да работят и през нощта, за да обслужат мераклиите да сварят домашарка.

Казанджията от благоевградското село Бело поле Иван Новоселски разясни, че до края на този месец, собствениците на казаните за варене на ракия ще пълнят тефтерите с резервации.

„Който се запише, печели, който не успее, ще се чуди как да превърне плодовете си в течен еликсир. Защото още от началото на миналия месец край казанджийниците непрестанно ще ври и кипи.”, разкрива той.

По думите му най-напред ще се прави сливова ракия, а до края на януари ще се произвежда гроздов еликсир.

„Тази течност е толкова хубава и при едно хубаво канченце изпито, всяка мома ти се струва като миска”, шеговито подмята той.

Марин Владов от с. Бело поле пък споделя, че в последните години все повече хора борят студената зима и продължаващата криза с глътки люта ракия.

 „В последните 2-3 зими клиентите стават все повече. В ресторантите пийването излиза по-солено“, споделя той.

„Вари се всякакъв плод. Разбира се, най-много е гроздето, следват сливите. Хит напоследък са кайсиевата и смокиновата ракия”, казва още той.

Добавете Вашия коментар

TOP