В седмицата на прошки в Благоевград няма прошка за българските политици

23 Февруари 2017 | 08:10
0 коментара
Общество

В седмицата за прошки в Благоевград един на друг си искат прошка, но никога няма да простят на българските политици. За това, че ни лъжат преди всички избори, от 25 години насам, както и преди предстоящите, с торби, пълни с лъжи искат пак да излъжат народа да гласува за тях. Народът, за който светлина в тунела няма, за това, че прогониха зад граница цвета на нацията –младежите, за „Скайп и Вайбър-Българията”. Така общуват с децата, бащите и близките си, които работят зад граница, коментираха в клуба в благоевградското село Зелен дол група хора на средна възраст се събраха да си поискат и дадат прошка.

Разговаряме с тях за поредните избори, задали се на хоризонта и, които пак няма да променят нищо въпреки големите обещания на политическите партии.

„Този път политиците прекалиха, дават прекалено големи обещания, 90 на сто от които – фалшиви. Правителството падна заради пет лева, с които не поискаха да увеличат пенсиите на 300 лв, сега обещават 500, 700 лв. за пенсионерите, 1500 лв. заплата, а хората нямат с какво хляб да си купят. Празни обещания са това”, смятат Румен и Валентин.

„Никога няма да простим на политиците, въпреки, че е прошки, защото ни накараха да си оставим къщите, жените и децата и да ходим да работим по чужбина”, оплаква се Валентин.

Според Румен не бива да се дава право на глас на тези без завършен поне 8-и клас. Защото тези 300 000 гласа ще си ги разделят ГЕРБ и БСП. След като не си завършил основно образование, не си плащал данъците и осигуровките, ти нямаш право да претендираш кой ще управлява тази държава, не визирам само ромите, след като сам си се обрекъл на такова съществувание”, смята Румен.

Според него Благоевград е красив град.

„Аз също смятам, че градът ни е красив, но от тази година данъците скочиха двойно и са сред най-големите в страната. Защо така тихомълком ги вдигнаха? Защо ГЕРБ не излязоха и обяснят защо се налага това. В черни каси ли влизат, за избори ли?”, пита Валентин.

Според него депутатите от региона не работят за него, народът за 25 г. се е наслушал на обещания, но щом сложат костюма и се качат в служебната кола забравят за обещаното на избирателите си, забравят и откъде са тръгнали.

„На всички партии политиката им е да не ни спрат помощите от Евросъюза. Ще просим да ни дават пари, тази държава не може ли да се справи сама. Ако не сме ние, ще ни спрат парите от ЕС. А едно време и без тези пари България се справяше по-добре”, казва Румен.

Той пита защо не се произвежда нищо, защо няма земеделие?

 „Всички станахме IT-специалисти, на компютъра отглеждаме крави и домати”, допълва той.

„Сивата икономика убива не само Благоевград и България, как иначе да обясним, че хората вземат 300-350 лв. заплата, а харчат по хиляда на месец. За какво по-напред тези 300 лева-за децата, за сметките, за храна? Ние направо сме си магьосници, а ядем най-скъпата храна в света”, казва пак Валентин.

И той, и Румен са категорични, че и тези избори няма да доведат до нищо добро. Даже по-лошо ще става. „Като им видиш листите става ясно, че алтернатива няма. Жаби и скакалци в тях. Те са си все същите. Тези новите са по-зле и от предишните”, казва Румен.

„Едно време родителите ни казваха-деца, дано за вас да се оправят нещата, ние пораснахме и днес казваме същото на децата си. Това до безкрай ли ще продължава. Като порасне детето ми каква сигурност ще има, като завърши държавата ще му подсигурили ли работа по специалността. И то като мен трябва да „хваща гората”, да остави всичко и да бяга по чужбина. Прекрасна държава имаме, но на управници не можем да случим, дано на президент случихме”, категоричен е Валентин.

Според него надеждата на Благоевград е в младите, които обаче трябва да се задържат в града, да работят по специалността си. А не както сега висшистите да работят всичко друго, но не и по специалността си. Това е задължение на държавата, за да има сигурност за децата ни. За да учим и работим България, в родината си.

„Няма светлина в тунела, такъв преход изкарахме, какъвто и маймуните не са карали. Политиците не искат държавата да се оправи, това са последните избори, на които пак ще ни излъжат, но вече не се търпи и народът ще се вдигне по примера на румънците, стига сме чакали някой друг да дойде и ни освободи”, смятат в с. Зелен дол, намиращо се на 4 км. от Благоевград.

Групата се събра за да си поискат прошка, но са категорични, че вече прошка за българина-политик няма да има.

„Много е лесно да се оправи държавата, за седмица може, но истината е че не искат, защото беден и гладен народ лесно се управлява, не се ли събудим – нищо добро не ни чака”, заключава Валентин Румен, Валентин и Людмила са учили и работят в Благоевград, боли ги, че в града няма инвестиции, нищо не се произвежда, от санирането лъха на корупция.

От Зелен дол Благоевград се вижда като на длан, проблемите му също. „Защо българинът все иска лидер, някой да го поведе, вместо да излезе сам. Питат ме няма ли да ни поведеш пак, българина е свикнал някой да го води”, каза Люси, повела през 2013 г. благоевградчани на бунт срещу високите сметки за ток, свалили впоследствие кабинета на “Борисов 1”.

Според нея Благоевград има нужда от инвестиции, защото в момента основният бизнес е търговията, а не се произвежда нищо. „Един завод няма в града. Ако не дойдат инвестиции в Благоевград, много скоро ще станем по-зле от Видин”, смята Людмила.

Събралите се на прошки в клуба под кметството в Зелен дол вдигат тост за България, и си пожелават и тук да има осъдени политици и олигарси, ограбили народа си, както в Румъния. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP