В разгара на лятото: Ядем по-скъпи плодове и зеленчуци

06 Август 2020 | 16:05
0 коментара
Бизнес

Поскъпване на някои плодове и зеленчуци в разгара на земеделския сезон, отчетоха миналата седмица от Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Според анализа, цената на оранжерийните домати се е повишила с около 15 %, а на краставиците с около 8 %. По-висока е цената и на прасковите и кайсиите.

Според Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, „потребителската кошница“ в момента е 74 лева, тоест тя е с 5 лева по-скъпа от същия период на миналата година.

Защо са по-скъпи доматите?

По отношение на доматите има поскъпване с около 30 ст. този месец, като в момента цената на едро е 1.72 лв. за килограм.

„Вече 7 или 8 година, в началото на август се предлагат по-малко домати, защото се минава от оранжерийно към полиетиленово и полско производство, и се получава едно такова изместване в цената. В сравнение с  2019 година, цената на домата сега е по-евтина с 40 ст. На практика, към момента имаме по-евтини зеленчуци, спрямо същия период на миналата година“ – коментира експертът.

Оризът е най-поскъпналият хранителен продукт в момента

„Най-скъпият хранителен продукт, спрямо миналата година, е оризът и това се дължи на логистични проблеми в световен мащаб и то в държави като Малайзия и Индонезия, които са най-големите производители, с оглед и на Covid – кризата. Оризът сега се задържа една цена от 2.35, при 1.89 миналата година“ – уточни още Владимир Иванов.

На какво се дължи по-високата цена на кайсиите?

Неблагоприятният климат през пролетта се отрази негативно върху качеството на кайсиите тази година, които са по-скъпи с около 80 ст., в сравнение с миналата година. При прасковите, цената е със 17 ст. по-висока от 2019, но при тях реколтата не е компрометирана, както е при кайсиите.

„През есента трябва да очакваме по-ниски цени на ябълките, защото качеството засега е много добро“ - допълни председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Цената на месото, в сравнение със същия период на миналата година е с около 70 ст. по-висока, останалите хранителни продукти запазват относително стабилни ценови стойности. Това са закономерни, нормални пазарни явления, плод на взаимодействие между търсене и предлагане.

„Това, което е характерно за 2020 е лошото проявление на цените през ранната пролет, вследствие на неприятния климат  и донякъде, от психологическите влияния на Covid – кризата“ – каза още Владимир Иванов.

Занижено е търсенето на хранителни продукти

Заради, Covid-кризата и намалелите разходи в туризма, се наблюдава по-малко потребление на хранителни продукти през последните месеци. Затова допринасят и протестите в държавата.

„Политическата криза също влияе върху пазарната картина, така например 2014 г. бе по-скъпа от сегашната 2020“ – коментира Владимир Иванов.

Според него, реколтата от пшеница у нас тази година ще бъде почти 5 милиона тона, което напълно ще задоволи нашия пазар. В световен и европейски мащаб тази година реколтата от пшеница с около 30 милиона тона по-малко, в Русия обаче, има 5 милиона тона повече. Ние сме нетен износител на пшеница, много важно е колко точно ще се изнесе./БНР/

Добавете Вашия коментар

TOP