В разгара на лятото! Плодовете на трапезата ни от Гърция, чушките от Турция

12 Август 2019 | 10:31
0 коментара
Общество

Дори сливите, които се продават, идват от съседката ни. Цената им е по-висока от родното производство – 70 стотинки за килограм на едро при 60 ст. за българските, пише „Труд“.

Гроздето и дините също са внос, предимно от Гърция. Чуждите дини дори са по-евтини от нашите – предлагат ги между 10 и 30 ст. за килограм, докато българските и турските вървят по 40 ст. на кг на едро. Освен гръцка има и българска ябълка, която се продава по 80 стотинки за килограм, а най-скъпа е тази от Италия – 1,20-1,50 лв. за килограм.

За разлика от плодовете при зеленчуците преобладава родното производство. Българският домат обаче е по-скъп от турския. Нашият върви по 1,50-2,20 лв. за кг, а вносният – 1,20-1,50 лв. за кг.

Зелените чушки също са родно производство, но червени има и от Македония. Според производителите търговци лъжат, защото българска червена капия сега на пазара няма. Първите български червени чушки ще бъдат откъснати и ще излязат на пазара след 28 август, каза Георги Василев, организационен секретар на Асоциация “Български пипер”. По думите му, ако си купите сега червена капия, то тя е болна и ако я сложите в хладилника, след 2 дни се скапва и трябва да я изхвърлите.

Същата е ситуацията и с червения пипер. Досега на пазара се продаваха червени пипери от Турция, а сега започва да се внася и от Македония. Потребителите трябва да знаят, че тази година пиперите закъсняват с 15 дни и да не бързат с купуването на червен пипер, обясни Василев.

Цените и на плодовете, и на зеленчуците тръгнаха надолу през последната седмица, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища. Най-голямо намаление има при краставиците – с 27,5% за седмица. При доматите поевтиняването е с 16 и 19% съответно при оранжерийните и при полските. Цената на дините се е понижила с 18,5 на сто, на прасковите – със 7%, а на кайсиите – с 4,7%. По-евтино ни излиза да си купим и тиквички и чушки – с близо 9 на сто.

Добавете Вашия коментар

TOP