В писмо до премиера - академици застават зад Каракачанов: Той е държавен български мъж!

12 януари 2019 | 09:48
0 коментара
В писмо до премиера - академици застават зад Каракачанов: Той е държавен български мъж!

"Знаейки Вашето искрено родолюбие и любов към отечествените ценности и светини, не можем да се въздържим да не отправим този призив за подкрепа на действията на вицепремиера г-н Каракачанов. Крайно време беше един държавен български мъж да заема такава позиция. Затова ние я адмирираме и се обръщаме към Вас тази позиция да се превъплъти в поредица от държавнически действия."

 

Това заявяват в писмо до премиера именити представители на българската интелигенция - академици и професори, които подкрепят действията на вицепремиера, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов след случая във Войводиново и настояват за решителна намеса на държавата срещу циганската престъпност.

 

Според учените, позорно е днес да бъдат бити и унижавани български полицаи, военнослужещи, органи на реда, а е престъпление това да сполетява всекидневно възрастни хора, жени и деца, които биват бити, грабени, изнасилвани и убивани. Те адмирират действията на Каракачанов и смятат, че е било крайно време един държавен български мъж да заеме такава позиция и призовават тя да се превъплъти в поредица от държавнически действия.

 

Интелектуалците призовават министър-председателя да разпореди на компетентните институции да изготвят необходимите мерки така, че „в най-скоро време да се прекрати това безумие на злодейски посегателства срещу живота, достойнство и имота на обикновени български граждани“.

 

Ето пълният текст на писмото

 

До

Г-н Бойко Борисов

Министър-председател на

Република България

 

Уважаеми г-н премиер,

 

Обръщаме се към Вас, за да изразим своята категорична подкрепа на инициативата на вицепремиера и министър на отбраната г-н Красимир Каракачанов, оповестена тези дни по повод поредните и ставащи все по-нагли безчинства на наши съграждани от цигански произход.

 

Позорно е днес да бъдат бити и унижавани български полицаи, военнослужещи, органи на реда, а е престъпление това да сполетява всекидневно възрастни хора, жени и деца, които биват бити, грабени, изнасилвани и убивани.

 

Знаейки Вашето искрено родолюбие и любов към отечествените ценности и светини, не можем да се въздържим да не отправим този призив за подкрепа на действията на вицепремиера г-н Каракачанов. Крайно време беше един държавен български мъж да заема такава позиция. Затова ние я адмирираме и се обръщаме към Вас тази позиция да се превъплъти в поредица от държавнически действия.

 

Сега е моментът за Вашата решителна намеса – разчитаме, че след ценните Ви указания компетентните институции (Министерството на вътрешните работи, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката, Министерството на правосъдието и др.) ще вземат нужните мерки в най-скоро време да се прекрати това безумие на злодейски посегателства срещу живота, достойнството и имота на обикновени български граждани.

 

В тази посока може да разчитате не само на нашата подкрепа, а на огромна част от българската интелигенция и целия народ.

 

София, 11 януари 2019 г.

 

Следват подписите на:

 

Акад. Георги Марков

Акад. Васил Сгурев

Акад. Благовест Сендов

Акад. Пламен Карталов

Акад. Стефан Воденичаров

Акад. Константин Косев

Акад. Антон Дончев

Акад Васил Гюзелев

Чл. кор. Иван Гранитски

Проф. Александър Чирков 

 

Припомняме, че вицепремиерът Каракачанов нарече циганите -извършители на побоя над военен във Войводиново, „нагли“ и декларира, че ще постави на обсъждане в Министерски съвет програма от мерки за справяне с циганската престъпност.


Добавете Вашия коментар!