В Петрич бе открит Военен паметник „Българско военно гробище - 1944“

10 Май 2019 | 09:21
0 коментара
Общество

Мемориалът се намира в Гробищен парк Петрич и бе възстановен след продължителна работа по издирване на документи от Държавен военно-исторически архив. На церемонията по откриване на военния паметник днес присъстваха и наследници на загиналите войни от градовете Добрич, Тутракан, Бобошево, София, както и представители на Президентството и Министерство на отбраната. 

В ритуала участваха и военнослужещи от Бригадно командване- Благоевград. Кметът Димитър Бръчков открои значимостта на обекта, който по думите е символ на памет и признателност. Според наличната  документация във Военен паметник „Българско военно гробище – 1944“ в Гробищен парк-Петрич за периода 1941 – 1944 г. са погребани общо 101 български войни, от които от община Петрич са: подофицер Вангел Георгиев Вангелов, подофицер Костадин Алексов Дойчинов, подофицер Стоян Илиев Нушев, ефрейтор Атанас Христов Димитров, редник  Ахмед Салиев Изиров, редник Тома Георгиев Рупанов.

Процедурата за Военен паметник „Българско военно гробище -1944 “е съгласувана с Министерство на отбрана, откъдето бяха отпуснати средства за изграждане на паметна плоча и военен знак – кръст за храброст.

Добавете Вашия коментар

TOP