В очакване! Kукери гонят злите сили от Благоевград

03 Януари 2018 | 19:13
0 коментара
Култура

Повече от 1500 кукери и сурвакари ще гонят злото от Благоевград с танците и страховитите си маски.

Шоуто на сурвакарите ще събере хиляди зрители на централния булевард „Св. св. Кирил и Методий” тази неделя /7 януари/, когато е атрактивното шоу. Ще дефилират маскирани мъже, жени и деца. Ще има и хлапета на 1-2 годинки, както и пенсионери на над 70 години. 13 групи от общината ще участват в кукерския фестивал, всяка от тях се отличава със собствен стил и костюми.

„Ще има различни персонажи. Шейхове, камили, полицаи, политици, мечки, съдии, футболисти. Палитрата от образи е огромна, сигурно е, че ще създадем много емоции и радост на зрителите”, каза Венцислав Лудачки, който е водач на групата от близо 200 сурвакари на квартал „Струмско”. Парични награди са осигурени от общината за всички групи. Призове ще се дадат в различни категории – “Придържане към традициите”, “Артистичност”, “Иновации”, „Най-оригинална хореография”, “Най-добра маска” и други. Началото на шоуто е от 11,00 часа.

Всяка група има право на 15-20 минути, за да представи програмата си пред журито. По време на фестивала се променят и маршрутите на моторните превозни средства, булевардът ще бъде затворен за движение.

Въвеждането на временната организация на движението е съгласувана с КАТ и превозвачите. Жители и гости на Благоевград ще могат да видят традиционни ритуали и уникални маски и костюми.

Добавете Вашия коментар

TOP