В очакване! Два месеца Благоевград тръпне в отговор за съдбата на разкопките и трасето на АМ "Струма"

02 Юли 2018 | 15:14
0 коментара
Общество

Продължава строителството на ЛОТ-3.1. на автомагистрала „Струма” край Благоевград, свързващ областния град с входа на Кресненското дефиле.

На разкопките край с. Покровник се работи, но те приключват в края на месеца, решение за съдбата им все още няма.

Първата копка на лота с дължина 17 км, 3 от които тунел, от Благоевград до с. Крупник, бе направена на 31 август м.г. стойността на строителството е 186 млн. лв. с ДДС, изпълнител е консорциума ДЗЗД „АМ Струма”. В момента най-усилено са работи между р. Четирка, минаваща през с. Покровник, до ската срещу м. Полигона на изхода на Благоевград в посока Симитли. Скатът, намиращ се под с. Мощанец бе „обръснат” до голо след сечта на боровите насаждения, започнала миналата година.

В момента той се иззема, за да се оформи трасето на автомагистралата. През петте дерета до слизането на трасето до р. Струма, се градят мостове. В момента на два от тях са поставени носещите колони. След като магистралата „слезе” до р. Струма, тя ще мине над нея, сегашния път Е-79 и жп-линията София Кулата, да влезе в тунел „Железница”. Освен между пътен възел „Зелен дол”-ГКПП „Ст. Лисичково”, където свършва ЛОТ-2, и м. Полигона, се работи по ската вляво от Е-79 преди гробищата на кв. Ораново на Симитли.

Най-проблемният участък, който е в застой от самото начало, са разкопките край с. Покровник. На тях бе открит некропол с две закрити погребални камери, а в съседство църква и баня. Счита се, че това е източната част на римското селище „Скаптопара”, предшественик на днешния Благоевград, въпреки, че до сега няма открити доказателства за това. Будната част от жителите на Благоевград и Покровник скочиха срещу разкопките с искането те да бъдат съхранени, а трасето на автомагистралата преместено.

След протести, на място на 5 май пристигна и премиерът Борисов. След като бе запознат със ситуацията, той каза, че отговор ще дадат специалистите в рамките на месец и половина-два. Те изминаха, но засега решение за съдбата на разкопките и трасето на магистралата няма. За това инициативният комитет, създал фейсбук-група „Спаси Скаптопара”, свиква на 7 юли протест пред община Благоевград.

Така след пътен възел „Зелен дол”-ГКПП „Ст. Лисичково”, където свършва предходния ЛОТ-2 на АМ „Струма” в момента не се работи.

Припомняме, че трасето на ЛОТ 3.1. веднъж вече бе изместено, за да не премине през футболното игрище на частната школа на футболиста Ивайло Андонов, но така пък бяха разкрити основите на римското селище./БГНЕС/

Добавете Вашия коментар

TOP