В неделя в 04.00 сутринта местим стрелките на часовника с един час назад

24 Октомври 2015 | 13:35
0 коментара
Общество
В неделя в 04.00 сутринта местим стрелките на часовника с един час назад

В неделя в 04.00 сутринта местим стрелките на часовника с един час назад, заради преминаването към зимно часово време.

В нощта на събота срещу неделя ще спим един час повече, заради връщането на стрелките с един час назад и преминаването към зимното часово време.

Специалистът по психиатрия д-р Веселин Герев обясни пред Дарик, колко време ни е необходимо, за да влезем в ритъм и защо смяната ни се отразява.

„Хората, които са в добро психично здраве, обикновено се нуждаят от четири-пет дни, за да могат да настроят биологичния си часовник на вълната на новото време. Това е така, защото всички жизнени функции са изтеглени с един час назад от ритъма, който сме придобили с лятното часово време. Например - храним се час по-късно, пием кафе час по-късно, започваме работа час по-късно, тръгваме от работа час по-късно и вземаме лекарствата си в променен час", обясни той.

Докато се настроим, д-р Герев очаква хората по-трудно да се сработват, да правят често грешки, да се изнервят от дребни неща, да им се спи, да не си доспиват. Някои пък придобиват жизненост и енергичност, поради което заспиват трудно вечер, тъй като е изместен часът им за лягане, е сънят им се прекъсва.

Добавете Вашия коментар

TOP