В навечерието на Никулден шаранът върви, като "топъл хляб" в рибарника край Благоевград

05 Декември 2016 | 07:50
0 коментара
Общество
В навечерието на Никулден шаранът върви, като топъл хляб в рибарника край Благоевград

В навечерието на Никулден – един от най-почитаните празници преди Коледа, благоевградчани и гостите на Областния град се подготвят за празничната трапеза. В един от най-големите рибарници край Благоевград рибата се продава, като "топъл хляб"

Шаран, бял амур и толстолоб, уловени тази сутрин поеха към пазара на едро и дребно. Уловът на риба ден преди Никулден започна рано тази сутрин в рибарника край благоевградския кв. Струмско, съобщава репортер на Pirinsko.com.

Цената на шарана за Никулден няма промяна нито на едро нито на дребно. Цените са като миналогодишните на дребно се продава за 5,50 лева за килограм, а на едро е 4,50 лева за килограм. Толстолобът на едро е по-евтин в сравнение с 2015 година. Той струва само 2,50 лева за килограм. На дребно е с лев повече – 3,50 лева за килограм. Бял амур на едро е 5 лева за килограм, а на дребно – 6 лева за килограм.

От рибарника до тигана обаче шаранът ще поскъпне с поне 2 лева. В магазините ще върви от 6 до 8 лева за килограм за празника.

Св. Николай е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят. Вярванията го нареждат като патрон на рибарите - господар на целия подводен свят. Той е и покровител на плаващите по море, но за свой небесен покровител го считат и банкерите. Празникът е по време на поста преди Коледа, но на този ден се яде риба.

Статистиката посочва, че близо 200 000 души в страната носят името Николай, Николина и производни на тях.

Няма значение обаче дали в семейството някой носи името на светеца, за да се празнува. Традицията повелява да се яде шаран. Всъщност се вярва, че шаранът се приготвя като жертва в чест на светеца.

Разказва се легенда, че докато Св. Никола плавал с лодката си в морето, заради силни вълни, лодката се пропукала. Имало опасност той и спътниците му да се удавят, но Св. Никола хванал един шаран и с него запушил пукнатината.

За много хора обаче на Никулден може и без шаран, но е важно да се почете традицията и да има риба за празника, казват познавачите.

Още преди дни пък стана ясно, че Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури е започнала засилени проверки на риба и рибни продукти преди Никулден. Заедно с инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) те проверяват търговските и рибностопанските обекти, заведенията за обществено хранене и тържищата за търговия с риба.

Така за нас остана да се наслаждаваме на празника!

 

В навечерието на Никулден шаранът върви, като топъл хляб в рибарника край Благоевград

Добавете Вашия коментар

TOP