В навечерието на Деня на влюбените! Благоевградчани: "Долу любовта, да живее виното"!

12 Февруари 2019 | 17:21
0 коментара
Любопитно

Празниците са благодатно време за бизнеса.

Тогава компаниите печелят значително повече, а повелята "Ден година храни" важи с пълна сила. Затова и, благодарение на почти агресивни маркетингови кампании, някои празници успяха да се наложат у нас, въпреки че не са характерни за географските ни ширини.

Католическите и "западни" празници бързо успяха да си намерят върли противници в лицето на българския традиционалист, който заклеймява американските традиции.

И очаквано, като по часовник, дискусиите преди празникът на влюбените започнаха.

С пълна сила вървят и сред благоевградчани, повечето, от които твъдят, че ще празнуват Трифон Зарезан на 14 февруари (по стар стил) и ще обявят бойкот на Свети Валентин.

"Виното е любов. Ще празнувам Трифон, най - мъжкия и най - хубав празник", възкликна благоевградчанин на въпрос на медията ни, кой от двата празника предпочита.

Приятелят му пък отсече :"Каква любов, какви 5 лв. Няма любов без вино, то опиянява и оагьосва, любовта към него е за цял живот".

" Долу любовта, да живее виното", категоричин са пък трети.

Голяма част от самотниците пък ще подритнат сърцата по улиците и ще смръщят вежди пред всяка витрина, отрупана със символите на любовта.

И макар да има своите върли противници, Денят на влюбените успя да набере голяма популярност у нас. Влюбени са основно младежи, като студенти и ученици, докато Трифон Зарезан се чества от винари и хора, които се занимават с отглеждането на лозя.

Оказва се, обаче, че тази година Трифон Зарезан печели битката и празникът на лозаря в страната ще отбележат 280 000 души. За сравнение, Свети Валентин ще честват едва 28 000.

Според търговци на вериги магазини, през последните години Денят на влюбените се е превърнал в маркетингов продукт, насочен предимно към младежите, които генерират добри приходи за туризма.

Експерти в Благоевград твърдят:

„Обикновено по празниците туристическият бранш печели най-много, тъй като хората предпочитат да ги прекарат някъде извън града. Тенденцията няма да изневери и на празникът на влюбените. Това е причината да изобилстват оферти особено в хотелите, които предлагат балнео-, спа и уелнес услуги. Пакетите обикновено включват празнична вечеря, както и наливно вино в стаята на гостите, а кувертите варират между 140 и 320 лв.

Най-предпочитани са европейските дестинации като Прага, Будапеща и Рим, като определящ фактор са евтините билети на нискотарифни авиокомпании, а туроператорите предлагат за почти същите дестинации такива пътувания. Търсене има и на почивки до Париж, Лондон и Берлин. Почивка в Париж на Деня на влюбените ще излезе малко под 70 евро

Трифон Зарезан ще излезе доста по-евтино на онези, избрали да отбележат Деня на лозаря. Хотелите предлагат суперцени, но никакви по-специални условия към тях. Цените за тризвездни хотели и къщо за гости в Банско например започват от 30 – 40 лева на човек.

Добавете Вашия коментар

TOP