В Мечкул отпразнуваха деня на Светите Петър и Павел

01 Юли 2018 | 12:18
0 коментара
Култура

В Мечкул отпразнуваха деня  Светите Петър и Павел.  Десетки потомци  запалиха свещ  в Мечкул, за да отбележат празника на църквата, която носи името на  Светите Петър и Павел  или "Събор на Светите Апостоли".  Една от най- старите църкви в община Симитли отпразнува своя храмов празник с десетки гости, дошли на една от най- високите точки в симитлийско.

Отец Яне благослови храната, приготвена за случая и освети курбана. С тържествен водосвет и поръсване на всички дошли в мрачния ден започна празника. Кметският наместник на селото Цветанка Илчова се беше погрижила на никой нищо да не липсва, като на общи трапези седнаха десетки потомци на родове от Мечкул.

Кметовете на Крупник, Черниче, Брестово, Ракитна, Сенокос и общинският кмет Апостол Апостолов вдигнаха наздравици едно от старите дървета в общината.

Църквата е изградена през 1892 година. На над 100 години тя привлича погледите на стотици, разбрали за живописното място. Интериорът е разделен на три кораба с два реда дървени колони с арки. Стените са частично измазани. Таванът над средния кораб е по-висок, дъсчен с апликации и свързан с колонадите.

Стенописите и иконостасът са изработени от банския зограф Михалко Голев в 1898 - 1899 година. Ценни са и владишкият трон, амвонът, кованите свещници и ктиторските столове.

Добавете Вашия коментар

TOP