В коя част на деня да приемаме витамините и хранителни добавките (за да се усвояват от организма ни най-добре)

22 Септември 2018 | 13:30
0 коментара
Любопитно

За да са истински полезни витамините и хранителните добавки е важно да се знае кога е най-подходящото време за прием, както и съвместимостта им с други храни и лекарства.

Тъй като те са тонизиращи средства, логично е да се приемат в първата част на деня.

Пробиотиците са едни от най-често приеманите препарати, особено по време на антибиотично лечение. Употребата им се препоръчва по време на антибиотичния курс, ако има оплаквания (подуване на корема, дискомфорт, разстройство), най-малко 4 часа след приема на антибиотика.

Но най-ефикасни са за възстановяване на чревната флора след края на лечението с антибиотик. Пробиотикът се усвоява най-добре 20-30 минути преди храна. Имайте предвид, че това са полезни живи микроорганизми, които трудно оцеляват извън естествената си хранителна среда, затова купувайте пресни пробиотици, такива произведени преди година-две са съмнителни.

Витамините се приемат заедно с храната. Мастноразтворимите витамини А, Е, Д и К се усвояват добре при наличие на достатъчно мазнина в храната. Причината е, че те са активни като се свързват и разтварят в мазнините и така постъпват в кръвообръщението. Водноразтворимите витамини – всички от група В, както и С, се смятат за по-безобидни по отношение на предозиране и не зависят от храната, но е препоръчително да се приемат на пълен стомах. Причината е, че витамин В12 се нуждае от кисела среда и вътрешен фактор за усвояване, което се постига при наличие на храна в стомаха.

Магнезият и цинкът най-добре се усвояват на празен стомах. Условието е да се приемат с поне една чаша вода. Ако все пак има дразнене на стомаха, могат да се приемат след храна, но тя не трябва да съдържа много фибри (житни и бобови храни) и фитати (фитинова киселина). Фитатите са подобни на фибрите, но вместо да се свързват с холестерола и да го изхвърлят, те се свързват с някои микроелементи и витамини и ги извеждат със себе си. Оксалатите в храната (спанак, листни зеленчуци, чай, кафе, какао) пречат за усвояването на магнезия. Магнезият е от малкото елементи, които могат да се приемат вечер - улеснява заспиването, намалява мускулните крампи. Цинкът засилва действието си, ако се приема заедно с магнезий, хром, витамин В2, Д и Е, а магнезият е „приятел” с витамин В6.

Ако приемате калций, обърнете внимание под каква форма е в медикамента. Калциевият карбонат се приема заедна с храната, а калциевият цитрат - на гладно. Калцият се усвоява най-добре заедно с витамин Д. Кофеинът, магнезият и цинкът пречат на усвояването на калция. Големите дози наведнъж също затрудняват усвояването на калция, по-добре разделете дневната доза на няколко приема.

Желязото се усвоява най-добре на празен стомах. То може де предизвика промяна в цвета на изпражненията, запек, по-рядко диария и стомашни болки. В тези случаи се приема след храна, но имайте предвид, че негови врагове са чаят, виното, бирата, ядките, спанака, все храни богати на танин, фибри и фитати.

Хромът се приема по време на хранене, усвояването не зависи от вида на храната. Не е желателно да се взема заедно с желязо и цинк. Витамин С усилва действието му.

Йодът не е „капризен”, усвоява се добре както на гладно, така и с храната.

Няма значение как се приемат добавките с фибри, важното е да се вземат с много вода. Иначе ефектът е обратен – вместо да раздвижат перисталтиката се образува ”тапа” в червата. Фибри без вода усложняват запека, вместо да го лекуват.

Мастните киселини се приемат заедно с храната, ако тя е мазна, още по-добре.

Добавките за спортисти се приемат на гладно, от тях се очаква бързо да се резорбират и да стигнат до кръвообръщението преди и по време на тренировката. Но тъй като са много видове, спазвайте инструкцията на производителя.

Добавете Вашия коментар

TOP