В класацията на ФИФА: Кристиано Роналдо е Най-добрия футболист в света за 2016 година

10 Януари 2017 | 02:07
0 коментара
Спорт
В класацията на ФИФА: Кристиано Роналдо е Най-добрия футболист в света за 2016 година

Кристиано Роналдо спечели приза за Най-добър футболист в света за 2016-а година в класацията на ФИФА. Така, след като в края на миналата година триумфира за четвърти път със Златната топка, днес суперзвездата на Португалия и Реал Мадрид добави и този трофей към своята богата колекция.

От 2010 г. досега наградите на седмичника Франс Футбол и ФИФА бяха обединени и това бе напълно логично с оглед на това, че в периода от 2005 до 2009 г. победителите в двете анкети неизменно бяха едни и същи - Роналдиньо, Канаваро, Кака, Кристиано Роналдо и Меси. Сега обаче международната централа проведе отделна анкета от тази на France Football и напълно очаквано призът отново отиде при Роналдо, който изпрати изключително успешна 2016-а година.

„Седмицата” на Реал бе с основна роля за спечелването на 11-ия трофей за Кралския клуб в Шампионската лига, след като реализира 16 гола в 12 мача в надпреварата, включително и победната дузпа във финала срещу Атлетико Мадрид. Освен огромния триумф на клубно ниво, през изминалото лято Роналдо донесе и европейската титла за Португалия. Във Франция „мореплавателите” поднесоха голямата изненада, побеждавайки във финала състава на домакините и по този начин спечелиха първия голям трофей в своята история.

Португалецът бе награден лично от президента на ФИФА Джани Инфантино на бляскава церемония в Цюрих, която бе водена от холивудската актриса Ева Лонгория и популярния германски водещ Марко Шрейл. В спора за първото място Роналдо изпревари звездата на Барселона Лионел Меси и нападателя на Атлетико Мадрид Антоан Гризман. Именно Меси бе големият липсващ на церемонията, тъй като от клубния му отбор не му позволиха да пътува за Цюрих заради предстоящия реванш с Атлетик Билбао за Купата на Краля. Въпреки че завоюва три трофея през изминалата година – Ла Лига, Купата на краля и Суперкупата, както и сребро от Копа Америка, Меси остана зад Роналдо в класацията на ФИФА. Гризман пък имаше уникален и исторически шанс да пребори двамата титани, но двата загубени финала с Атлетико в ШЛ и с Франция на Европейското му костваха възможността да е първи.

Отличието за най-добър треньор отиде при мениджъра на Лестър Клаудио Раниери. Под негово ръководство „лисиците” поднесоха една от най-големите изненади в историята на футбола, спечелвайки титлата във Висшата лига на Англия. Зад италианския специалист се наредиха старши треньорът на Реал Мадрид Зинедин Зидан и селекционерът на Португалия Фернандо Сантош. Първият спечели Шампионската лига с Кралския клуб, а вторият донесе европейската титла на „мореплавателите”.

Ето и победителите в другите категории:

Наградата "Ференц Пушкаш" за най-красив гол стана притежание на Мо Фаиз Субри, който изпревари Марлон и Данишка Родригес.

За най-добра футболистка на 2016 г. бе обявена Карли Лойд, а нейни подгласнички станаха Марта (Бразилия) и Мелани Берингер (Германия).

Призът за най-добър треньор в женския футбол отиде при Силвия Найд (Германия), а след нея се наредиха Пия Сундхаге (Швеция) и Джил Елис (САЩ).

Наградата за феърплей на ФИФА беше присъдена на отбора на Атлетико Насионал (Колумбия).

Наградата за най-добрите фенове отиде при привържениците на Борусия Дортмунд и Ливърпул.

Най-добрият футболен отбор на света за тази година е Мануел Нойер, Марсело, Серхио Рамос, Дани Алвес, Жерард Пике, Андрес Иниеста, Лука Модрич, Тони Кроос, Луис Суарес, Лионел Меси, Роналдо. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP