В Благоевград представиха проекта за саниране на сградата на Областната администрация

06 Април 2017 | 14:16
0 коментара
Общество

В Благоевград се проведе втора пресконференция по проект „Зелени сгради за общо зелено бъдеще - ГРИЙН“ CB006.1.11.038, по който ще бъдат санирани сградата на Областна администрация Благоевград и сградата на община Кочани.

Общата стойност на проекта е 398 436,31 евро, като бюджетът за Областна администрация – Благоевград е 182 950,88 евро. Той е съфинансиран от Европейския съюз чрез Интеррег – ИПП Програма за трансгранично сътрудничество България –БЮР Македония – CCI 2014TC16I5CB006. Водеща организация по проекта е Центърът за развитие на Източен планов региона  (ЦРИПР), а проектен партньор е Областна администрация Благоевград.

На пресконференцията присъстваха ръководители на структури от благоевградска област, както и кметове на населени места от община Кочани.

„Това е проект, от който ще се възползват стотици служители от двете страни на границата. Много се радвам, че в този проект ще бъдат обучени ученици, ще бъдат обучени наши колеги за това, как да се отнасяме към природата, какво можем да направим по енергийната ефективност в средата, в която живеем. Примерът, който Областна администрация и Източен планов регион поставят с кандидатстването в общи проекти, се надявам да продължи и за в бъдеще“, каза в приветствието си областният управител Валери Сарандев..

 

„Радвам се, че този проект ще ни сближи още повече, защото все още има една граница между нас, която ни пречи в потока на хора, информация и стоки. Очакваме, че проектът ще допринесе и тази граница да я махнем, като Македония влезе в Европейското семейство“, каза кметът на община Кочани Ратко Димитровски.

 

Поздравление към присъстващите отправи и ръководителят на Центъра за развитие на Източен планов региона Драгица Здравеева (Македония), а координаторът на проекта от българска страна Ася Велкова представи целите, дейностите и очакваните резултати от изпълнението му.

Специфичната цел на проекта е опазване на околната среда и устойчиво използване на общите природни ресурси в трансграничния район.

По проекта ще бъдат санирани сградата на общинска администрация Кочани и част от сградата областна администрация Благоевград. Целта е да бъде увеличена енергийната ефективност на двете сгради и изграждане на „зелена“ инфраструктура.

Ще бъде извършена частична реконструкция на сградата на Областна администрация Благоевград за повишаване на енергийната й ефективност. Строителните работи включват: реновация на ниската част на сградата (ремонт на подземната част, първи и втори етаж, топлоизолация на покрива, изграждане на декоративно LED осветление); саниране на източна, южна и малка част от западната страна на сградата. В резултат на проекта енергийния клас на сградата ще се промени от D в C.

Сградата на общинска администрация Кочани се състои от стара и нова част. По проекта ще бъде санирана фасадата, ще се смени дограмата на двете части, покривна изолация на старата сграда и „зелен“ покрив на новата. Поставяне на асансьор и тоалетни за хора с увреждания. В резултат на проекта енергийния клас на сградата ще се промени от D в B.

По проекта са предвидени и два тематични семинара и кампания за повишаване на информираността. В Благоевград ще се проведат два семинара за млади хора, на които ще се запознаят с концепциите за изменение на климата и с факторите, които причиняват климатични промени.

Ще има и 3 еднодневни събития в Кочани, Щип и Берово - с цел да се насърчат младите хора да предприемат мерки за опазване на околната среда в домовете си.

Добавете Вашия коментар

TOP