В Благоевград бе отбелязана 143-та годишнина на роденият в Лешко революционер и композитор на песента „Тих бял Дунав“ -Иван Караджов

08 Декември 2018 | 13:11
0 коментара
Култура

В Благоевград бе отбелязана 143-та годишнина от рождението на революционера и композитор на песента „Тих бял Дунав“ – Иван Караджов. Събитието се проведе пред паметната му плача, поставена през 2012 година на фасадата на Народно читалище „Никола Вапцаров“ в града. На ритуала по поднасяне на цветя присъстваха десетки жители на областния център, както ѝ представители на политически партии.

Пред присъстващите бе припомнено, че Караджов е роден на днешния ден през 1875 година в благоевградското село Лешко. Той взема дейно участие в Балканската война като доброволец в Македоно-одринското опълчение на Българската армия, а през 1915 година завежда разузнавателен пункт №3 в Горна Джумая на Единадесета пехотна македонска дивизия. Включва се във възстановената от Тодор Александров ВМРО и става пунктов началник на Организацията в Горна Джумая. Участва в потушаването на Септемврийския метеж в Пиринска Македония през 1923 година и в Горноджумайската наказателна акция през 1924 година.

Добавете Вашия коментар

TOP