В Банско ще бъде осветена иконата „Старозаветна Троица”

12 Март 2020 | 16:00
13 коментара
Култура

След броени дни, в Неделя Кръстопоклонна, в църквата „Света Троица„ в Банско ще бъде осветена иконата „Старозаветна Троица”.

Вече няколко седмици банскалии и гостите на града се покланят пред светата икона. Тя е поставена в специално изработен за нея красив резбован проскинитарий – дървена поставка за икони.
Иконата „Старозаветна Троица” или „Гостоприемство Авраамово”, е по-известна като Рубльова Троица. Тя е сред най-разпространените изображения на Света Троица в православния свят. Неин автор е известният иконописец от Московската школа преп. Андрей Рубльов.Иконата е създадена през 1425 година и е определена от църквата за образец на иконописта и на всички изображения на Пресвета Троица.

Днес тази икона има много копия, а едно от тях вече е в Банско. Безценната светиня е нарисувана от монаси от един от най-красивите Светогорски манастири – Дохиар. В този манастир се съхранява чудотворната икона на Света Богородица Скоропослушница /Всечуваща/. Същите монаси-художници нарисуваха копие и на тази икона и преди по-малко от година миряните в Банско можаха да се поклонят и помолят пред изображението на Божията майка.

Иконата и проскинитарият са дарение на църквата в Банско от Борислав Лазаров, Димитър и Дуни Захови и много анонимни дарители.

На 22 март, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще извърши Празнична света Литургия и освещаване на иконата “Старозаветна Света Троица”.

Добавени коментари

МОЛЯ??? публикува:
13 Март 2020 | 10:06
Искате да кажете че кмета Иван Кадев има подсъдим в екипа си??? Веднага да го уволнява!!! Нали обеща ГЕНЕРАЛНА ПРОМЯНА? Бивша заместничка на Икономовия престъпник, подсъдима и накрая Кадев да я държи????
До Кмета публикува:
13 Март 2020 | 09:55
Г-н Кмете, за съжаление всичко това, което се пише за хората от вашия екип е истина. Визирам г-жа Въчкова, Т. Станчава и г-н Т. Тренчев. Обещавахте,, Генерална промяна''??? Чакаме я!!!!!
Просто аз публикува:
12 Март 2020 | 23:59
Тони, малкия, дано не си този Тони за който си мисля аз. Значи за теб е нормално да сменяш политическите си възгледи според това, кой е на власт? Дотам ли стигнахме, малкия? Какво ли те питам теб, ти довчера беше с едни, днес си с други. Давай, ти си на ход. Покажи какво можеш. Ние ще гледаме!
Тони публикува:
12 Март 2020 | 23:49
А дали Въчкова не я търсят всичи за това че е експерт ? Че има опит? Защо пък да трябва да е задължително човек на кмета? Те я викат защото има огромен опит и професионализам. И защото може да оправи бъркотиите на предишния кмет! Нито е осъдена нито е арестувана! Тъй че драскачите да си затварят устата и да я оставят да си върши работата!
И аз да се изкажа публикува:
12 Март 2020 | 23:42
Не ме очудва нищо от това. Въчкова всички я знаят - сменя кметове като носни кърпички, и когато някои и стане неудобен го сменя просто. Я помислите до сега колко кмета се смениха, при колко тя беше заместничка? Дали не очаства в схеми а? Дали след 5 години няма да е пак заместник при новия кмет?
До валю публикува:
12 Март 2020 | 20:29
Е по просто парче от теб няма! Въчкова беше заместник кмет на икономов през 2011-2017! Значи да я разследват и нея, защото тя е била заместничка точно в този период! ако икономов е виновен значи и тя е виновна, нали и тя е взимала решения тогава с него?
Валю публикува:
12 Март 2020 | 20:24
Моля троловете на бившия позлатен кмет да не се вълнуват много. Успокойте се тролчета! И ако не успеят да я осъдят, вие какво ще кажете , че пак съдиите са купени, че всичко е нагласено? Въчкова е доказал се кадър на общината, сигурен съм че няма нищо общо със случая. да се разследва не тя а целия период когато икономов беше кмет, тогава ще излезат много нередности в общината!
Тони публикува:
12 Март 2020 | 20:17
И какво ако я съдят , оня предишния не беше ли осъден за точене на ДДС!?? Това пречише ли му? Или сега неговите хора "забравиха" за този малък детайл? Той подаде ли си оставката или позорно го изритахме от кметския стол?
Ванката публикува:
12 Март 2020 | 20:05
Да , вярно - една близка е в прокуратурата и го потвърди. Но не бързаите да я карате да си подава оставка, може някой да се опитва да саботира Кадев така, нищо не се знае
Да питам? публикува:
12 Март 2020 | 19:53
Това вярно ли е, Въчкова я съдят, съмняваме нещо? За какво? Ако е така мисля че е най нормално да си подаде оставката но нека обяснят първо .
Бенца публикува:
12 Март 2020 | 19:44
Човек струва точно толкова, колкото струва думата му, а някои хора много обещаваха. Сега обаче ги гони закона. За мен вие сте една голяма нула, да знаете! Нищо не струвате. А пък вие, граждани, вместо да обсъждате коронавируса, климатичните промени и популацията на голия охлюв, вие се занимавате с великата Сашка Въчкова! Упс, издадох ли нещо?
КОЙ?? публикува:
12 Март 2020 | 17:17
Ами като казвате а кажете и бе ! Кой е този заместник кмет?
Мад.Кал. публикува:
12 Март 2020 | 17:05
Носи се един слух за прокурор Гешев и заместник кмет в Банско. Арест, кой, какво, кога - ще видим скоро. Очаквайте!!

Добавете Вашия коментар

TOP