В 47-то Народно събрание ПП ще се учат как да управляват, ГЕРБ - как да живеят в опозиция

02 Декември 2021 | 19:57
0 коментара
Политика
В 47-то Народно събрание ПП ще се учат как да управляват, ГЕРБ - как да живеят в опозиция

На 3 декември новият 47-и парламент ще започне да пише своята история. В нещо той ще бъде напълно уникален, в друго – ще напомня на предшествениците си.

Уникалното е младостта на това Народно събрание – то ще бъде най-младото в най-новата ни история. Със своята средна възраст от 40 години успя да „бие“ и парламента на царя – 39-тия, и този на първия Борисов – 41-ия. В тези два състава на Народното събрание „нахлуха“ нови водещи партии (НДСВ и ГЕРБ) и също имаше значително обновяване на депутатския корпус.


47-ият парламент ще прилича на 39-ия по това, че в него ще господства формация на един месец - „Продължаваме промяната“. ПП взе регистрацията на Средна европейска класа и Волт, за да участва в парламентарните избори. През 2001 г. Симеон Сакскобургготски не успя да регистрира току-що създаденото НДСВ и участва след два месеца в изборите, използвайки регистрацията също на две формации – Партията на българските жени на Весела Драганова и движение „Оборище“ на Тошо Пейков.

По това, че в 47-ия парламент влязоха седем парламентарни групи той не е единствен. Толкова бяха и в 40-ия, когато управляваше Тройната коалиция. В 43-ото Народно събрание групите бяха даже осем.

В новото Народно събрание голяма част от депутатите също са нови – и те са не само от новите парламентарни групи ПП и „Възраждане“. Значително обновяване с млади хора има в групите на ГЕРБ и на ДПС.

 

На този парламент се пада задачата да излъчи правителство от четири парламентарни групи, съвсем различни помежду си. Трябва да намерят сили да мелят брашно хора от предишни червени правителства в БСП и политически наследници на Иван Костов в „Демократична България“. А това са партии с дълга история на конфронтация помежду си. И спойката между тях са парламентарни групи с никакъв или скромен парламентарен опит - „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“. Тези четири партии не само трябва да излъчат кабинет, а да осигурят управлението му, ако не 4 години, то поне до местните избори през 2023 г. Трудна задача.

Но това не е първият парламент поставен пред толкова трудна задача. Не по-лесно е било на депутатите от 7-ото Велико народно събрание, които в раздираната от политически противоречия и започваща стопанска криза 1990 г. е трябвало да създадат правителство на националното спасение със задача да преведе страната през тези трудности до излъчването на редовно Народно събрание.

Тогава бе създаден кабинетът на Димитър Попов. Това бе първото коалиционно правителство в най-новата ни история. В него управляваха заедно непримирими политически опоненти като БСП – наследник на властвалата 45 години БКП и току-що създаденият антикомунистически СДС.

Премиерът Димитър Попов не беше член на партия, но той знаково имаше двама вицепремиери от двете партии, които бяха излъчили правителството – Александър Томов от БСП и Димитър Луджев от СДС.

В 7-ото Велико народно събрание господстваше конфронтационният дух по оста комунизъм – антикомунизъм.
Споровете в 47-ото Народно събрание ще бъдат „за“ ГЕРБ и „анти“ ГЕРБ. Четирите партии – ПП, БСП, ИТН и ДБ, ако съставят коалиция, ще започнат разграждането на модела ГЕРБ, нещо, което те не крият. Представителите на ГЕРБ – напротив, ще бранят своето 12-годишно присъствие във властта. ДПС ще заема междинна позиция, а „Възраждане“ ще бъде срещу всички, но най-вече – срещу ГЕРБ.

Още в петък – 3 декември, ще проличат основните линии на стълкновение в новия парламент, ще се разбере какъв ще бъде неговият дух.

По конституция веднага след конституирането си Народното събрание е длъжно да избере свой председател и заместник-председатели. Между бъдещите коалиционни партньори не се вижда разбирателство по темата. Според политическата клюка ИТН държали на Ива Митева, която бе начело на 45-ото и 46-ото Народно събрание. БСП пък – на своя лидер Корнелия Нинова. Прошумуля и името на лидера на ДСБ ген. Атанас Атанасов. За да бъде избран председателят на парламента са необходими 50 процента плюс 1 от гласовете на присъстващите в залата народни представители. Кворумът също се осигурява от 50 процента плюс един от депутатите. На първото заседание, на което новоизбраните народни представители полагат клетва, обикновено всички са на линия, няма отсъстващи.

Новият парламент е уникален и с друго – в него има три „сринали се“ на изборите партии – най-много ИТН, но значително – БСП и ГЕРБ. Депутатите ще носят белезите на поражението и ще трябва да законодателстват с тази травма.


Когато излизат да защитават своето управление пък, ГЕРБ-ерите ще знаят, че във втори парламент вече не са първа политическа сила. А голяма част от самочувствието на ГЕРБ идваше от това, че са победители, тези, които винаги „бият“. А ще им се наложи да минат през чистилището на пребиваването в опозиция. ГЕРБ тепърва ще научат как се живее, когато след твоите речи звучи не подкрепящо ръкопляскане, а тропот по банките и освиркване. Тепърва ще се сблъскват с бягството на кадри, на лоялността и на помощта (с уличаващи новата власт документи) на които са разчитали. От всичко това боли.

Срещу ГЕРБ ще бъдат всички в парламента – за ПП, БСП, ИТН и „Възраждане“ това е ясно. Остава ДПС, но Движението има собствено лице и не дължи нищо на ГЕРБ – ако му е изгодно, няма да го нападат, ако не – ще се присъединят към хора на останалите. Още повече, че Движението също е стигматизирано като съюзник на партията на Борисов и може да се очаква, че бавно, незабележимо дори ще се опитва да изтрие тази стигма. И ще го прави със самочувствието на партия, подобрила значително представянето си - ДПС излезе на трето място след изборите, изпреварвайки БСП.


От ПП може да очакваме ентусиазма на новите и младите, но опит и парламентарен професионализъм - предстои да видим. Те разбира се, ще скачат срещу ГЕРБ, но някак повърхностно, защото атаките им няма как да бъдат подправени с травматични спомени от времената, когато като опозиция са били унижавани от ГЕРБ. Същото важи и за ИТН. Но не и за БСП. Критиката на БСП ще бъде най-страшна, защото социалистите много са насъбрали на бившите управляващи за 12 години.

Но и на новата власт няма да й е лесно. Ако се състави, ще имаме Четворна коалиция. На която под път и над път ще бъдат припомняни греховете на Тройната. Ще й бъде натяквана тяхната неопитност с тенденция да бъде представена като некомпетентност. В такава ситуация много зависи от най-голямата партия, от нейния такт. ПП е на един месец, а ще и се наложи да гаси пожари навред – вътре в коалицията и вън – при сблъсъците с ГЕРБ.

Ето такъв парламент – шарен, за нещо скаран, по друго - младежки дръзновен и оптимистичен, ще трябва да преведе България през няколко кризи – здравна, политическа и икономическа. Задача за шампиони.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP