Уволняват дисциплинарно директора на благоевградския театър Александър Галперин

05 Септември 2018 | 11:41
0 коментара
Култура

Очаквано дисциплинарно уволнение на директора на благоевградския Драматичен театър „Н. Вапцаров“ Александър Галперин е най-коментираната тема в първия работен ден за целия екип след летните отпуски  в държавния културен институт.

Мнозина от театралите получиха честитки от приятели за нов шеф, а действащият внезапно излезе в болнични. Това се случва година след назначаването на Галперин за директор на театъра. Работата му се проверява няколко пъти, като последната ревизия бе преди около месец. Говори се, че се подготвя  уволнението му заради отчайващото финансово състояние на ДТ „Н. Вапцаров“, който при встъпването му в длъжност бе „на червено“ с около 380 000 лв., а в момента цифрата гонела милион.

За времето на управлението си Галперин пенсионира актьори, на чиито имена се държеше репертоарът, други сами напуснаха, недоволни от методите му на работа, а той назначи един куп нови служители и артисти. Така щатът, свит по настояване на Министерство на културата от предшественика му Петър Кьосев до 42-ма души, в момента отново е раздут вече на 56. Множество неразумни харчове на солидни средства бележат работата на Ал. Галперин, сред тях са разходите за спектакъла „Ножица-трепач“, който се игра няколко пъти, но така и не стигна до премиера, тъй като се оказа, че от Благоевград не са платили авторските права за поставянето му.

Традиционното събрание за началото на новия сезон (макар че голяма част от екипа на театъра, начело с шефа, изобщо не почива през лятото заради репетициите на няколко нови проекта) е насрочено за 10 септември, но не се знае дали като директор Галперин ще излезе за втори път пред състава.

Усилено се говори, че до дни на поста ще го смени младата режисьорка от Плевен Маргарита Мачева, назначена на щат преди 2 г. в благоевградския храм на Мелпомена./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP