Увеличават заплатите на социалните работници в общините

28 Октомври 2019 | 17:48
0 коментара
Бизнес

В проектобюджета за 2020 г. са разчетени средства за увеличение на разходите за социалните работници в специализираните социални услуги в размер на 10%.

Завишението на стандартите за издръжка ще бъде диференцирано, с част от средствата ще се покрие планираното 10-процентно увеличение на доходите на персонала. В проектобюджета за догодина за делегираните от държавата социални дейности в общините са предвидени средства за текущи разходи в размер на 290,9 млн. лв., което е с 30 млн. лв. повече спрямо парите за 2019 година.

Най-голямо ще е увеличението за центровете за настаняване от семеен тип на деца и младежи с увреждания с потребност от постоянни медицински грижи - 20 на сто.

Увеличение с 8% е предвидено за стандартите за центровете за временно настаняване и за обществена подкрепа; за наблюдавано и преходно жилище, дневни центрове за стари хора; центрове за социална рехабилитация и интеграция, звено "Майка и бебе"; центрове за работа с деца на улицата и приютите.

Капацитетът на социалните институции е увеличен общо с 380 броя места, което е в резултат на намаление на местата в специализираните институции с 333 броя и увеличение със 713 броя на местата в социалните услуги, предоставяни в общността в резултат на извършени компенсирани промени през 2019 г.

За периода 2020-2022 г. приоритет остават оптимизиране на социалното подпомагане на уязвимите групи от населението, гарантиране на тяхната социална защита чрез по-добра целенасоченост на социалните помощи. Общо планираните средства за 2020 г. за тази политика са в размер на 172,5 млн. лв., като от тях 121,2 млн. са за целеви помощи за отопление.

Общо средствата за политиката в подкрепа на хората с увреждания за 2020 г. са 559,5 млн. лв., като е отчетен ефектът от увеличението на линията на бедност при определяне на финансовата подкрепа по Закона за хората с увреждания.

Стандартите за защитени жилища за хора с увреждания и за центрове за настаняване от семеен тип на деца и младежи с увреждания се увеличават с 15%, а тези за дневните центрове за деца или пълнолетни с увреждания са завишени с 10 на сто.

Добавете Вашия коментар

TOP