Увеличават ли българите спестяванията си?

05 Юли 2018 | 16:59
0 коментара
Бизнес

Само за месец домакинствата в страната са увеличили спестяванията си в търговските банки с нови 177 млн. лв., сочат данни на централната ни банка.

Така в края на май по сметките на населението вече има рекордните 50.359 млрд. лв., пише profit.bg

Вече за втори пореден месец сумата е над 50 млрд. лв., а месечното повишение е четвърто поред. В последните 12 месеца депозитите в страната са отчели нарастване с 2.89 млрд. лв., а за последните 5 години с впечатляващите 13.5 млрд. лв.

Лихвите

Въпреки ниските лихви, населението продължава да трупа пари за черни дни. През май получените лихви по депозитите ни възлизат на 8.5 млн. лв. спрямо 11.6 млн. лв. за месец по-рано. Така от началото на годината доходите по това перо за населението вече са 45.7 млн. лв., или близо два пъти по-малко спрямо година по-рано (90.06 млн. лв.)

Тенденция или временно явление

През май месец се отчита повишение в левовите спестявания (+332 млн. лв.), спад на евровите депозити с 414 млн. лв. и необичаен ръст на влоговете в други валути (най-често щатски долари). Ръстът на тези спестявания е от 258.9 млн. лв., като може да бъде обяснен с повишението на лихвите по доларовите депозити от страна на няколко от банките в страната.

Месец по-рано населението увеличи спестяванията си в други валути със 143.9 млн. лв. 

Добавете Вашия коментар

TOP