Утре е Цветница! Какво да сложим на празничната трапеза

20 Април 2019 | 18:41
0 коментара
Любопитно

Утре отбелязваме Цветница.

Този голям християнски празник е от т. нар. подвижни празници, не е на конкретна дата, а се пада винаги в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници.

Посветен е на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Затова на този ден всички отиват на празничната църковна литургия с върбови клонки, китки от здравец и други пролетни цветя. На Цветница имен ден празнуват всички с имена на цветя, растения или дървета. Подготвяйки се за него, не бива да пропускаме и празничната трапеза – какво се приготвя и яде на този ден?

Цветница е първият ден след големия пост, на който можем да хапнем риба. Освен рибата обаче, всички останали ястия църквата повелява да бъдат постни – салата от пресни зеленчуци, картофи, ориз, фасул, яхния от стар боб или пък пълнени постни чушки. На почит на този ден са зелениите – коприва, лапад, спанак, с които може да приготвите чудни супи и яхнии. Не бива да се слагат мазни ястия, защото постите все още продължават.

Дори и рибата, която ще приготвите за празника, нека не е много мазна, а по-суха и задължително печена. За десерт е добре да сложите пресни плодове или пък домашно приготвени сладкиши, но без яйца или мляко. 

Добавете Вашия коментар

TOP