Уртикарията - ранен симптом на COVID-19

29 Октомври 2020 | 10:52
0 коментара
Любопитно


20% от заразените с COVID-19 имат и кожни проблеми в началото на заболяването, като един от най-често срещаният от тях е уртикарията. Това обясни пред „Монитор” доц. Мария Стаевска - началник на Клиниката по клинична алергология към Александровска болница.
 
„Става дума за хора, които вече са с установен COVID. При проучване на колеги от други страни е било установено, че наред с останалите симптоми, при 200 пациенти се среща и уртикария. А при 10% това е първият симптом. Имали сме пък деца с кожен обрив, без симптоми. Впоследствие се оказва, че са с коронавирус”, каза доц. Стаевска. Така родителите ги поставяли на диети, смятали, че имат алергия или кожни проблеми, но впоследствие се оказало, че те са провокирани от вирус.
 
„В клиниката правим на входа бърз тест. Идвали са хора само с уртикария, без други симптоми. Оказва се, че е COVID и на третия ден вече има и други симптоми”, уточни още доц. Стаевска.
 
Клиниката по алергология на Александровска болница е преминала и тежък одит е вече е член на международния център за лечение на уртикария. Затова 1 октомври е отбелязан като ден за борба с уртикарията.
 
„Става дума за пациенти, които страдат много. Може да получиш оток, дори когато отидеш на интервю и не можеш да откриеш причината за това. В същото време няма реимбурсация от Касата”, каза още до. Стаевска.
 
Вече е стартирал и вторият етап от телемедицински мониторинг на пациенти. В него ще вземат участие 40 специалисти от страната. Всеки пациент с оплаквания може да се прегледа онлайн в платформата Halee. Там има възможност да се консултират с лекар, да покаже изследвания и снимки.
 

Добавете Вашия коментар

TOP