Управляващите се събраха да решават бъдещето на правителството

03 Септември 2018 | 20:29
0 коментара
Политика

 Коалиционният съвет на управляващата коалиция се събра при премиера Бойко Борисов в сградата на Министерски съвет, за да обсъдят промените в правителството след оставките на тримата министри – Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков.

Тримата министри – съответно на МВР, транспорта и на МРРБ подадоха оставка заради трагичната катастрофа на 25 август край Своге, при която загинаха 17 души. Симеонов заяви по-рано днес, че НФСБ ще гласува против оставките на Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски.

От НФСБ обвиняват ГЕРБ, че оставките на тримата министри по-скоро могат да се определят като уволнение, извършено без съгласуване с коалиционните партньори и без мотиви.

„Преди да станат ясни резултатите от разследването на трагичната катастрофа край Своге, кадри, изграждани с години, се жертват с лека ръка заради криворазбрано поддържане на политически рейтинг. Това е пореден случай, в който премиерът Борисов действа като едноличен управник в разрез с договореното коалиционно споразумение и в нарушение на нормалните колегиални отношения“, подчерта Симеонов.

Според него стабилността на коалиционното управление е застрашена от непрекъснатите атаки срещу НФСБ в парламентарната група от страна на партньорите в „Обединени патриоти“.

„Провежда се и масирана медийна кампания за оклеветяване и очерняне на НФСБ, каквато не провежда дори и основният ни политически опонент – ДПС“, смята Симеонов.

„Извършват се политически назначения и уволнения зад гърба на НФСБ, липсва нормален работен диалог в малката и голямата коалиции“, допълни още той.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов коментира, че вина за сегашното напрежение имат всички участници в коалицията. Във Фейсбук той написа, че "Ние, патриотите от ВМРО, винаги сме се опитвали да покажем колко полезна може да е градивната работа и вярваме, че съчетана с енергията на партиите от „Обединени патриоти“, тя може да носи реални ползи за България и българите.“

Той изброява в седем точки, които, според него, трябва да се сучат. Като първа определя, че за ВМРО запазването на коалицията „Обединени патриоти“ е фундаментално важно. За пръв път национално мислещите хора имат своето единно представителство и то изведе идеите на патриотизма на качествено ново ниво. Всички ясно трябва да осъзнаем задълженията пред нашите избиратели за реализиране на управленската програма.

Каракачанов посочва, че категорично е за възстановяване на диалога без поставяне на предварителни условия. Вина за сегашното напрежение имат всички участници в коалицията и всеки трябва да осъзнае своята, а не да изтъква чуждата, подчертава Каракачанов.

Никой няма права на ментор в „Обединени патриоти“. Изход има, ако има воля за полагане на усилия и загърбване личния и партийния егоизъм, посочва Каракачанов и добавя, че Съветът на коалицията трябва да се събере възможно най-скоро и да утвърди базисните политики на коалицията през следващия политически сезон.

Според мен, наложително е приемането на Етични правила като част от коалиционното ни споразумение, а всяка от партиите в „Обединени патриоти“ трябва еднозначно да заяви още в следващите дни желае, или не, за в бъдеще да участва в коалицията при провеждане на избори.

На влизане в Министерски съвет преди съвета на коалицията Волен Сидеров категорично заяви, че Валери Симеонов трябва да се оттегли. Мисля, че след всички поразии, които направи, трябва да си ходи. Не може да си вицепремиер и да кажеш премиерът е абсолютен диктатор. Не виждам как става. Като мисли така, да си подаде оставката, каза лидерът на Атака. Ще намерим човек, който да смята, че вицепремиерството е да си старшина на рота. Има такива хора. Разбира се със събеседване с коалиционния партньор – ГЕРБ, каза Сидеров.

Той смята, че оставката на Симеонов ще облекчи ситуацията и ще даде възможност да се работи спокойно. На негово ще дойде друг патриот. Като цяло Сидеров подкрепя оставката на тримата министри – Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков.

Междувременно президентът направи обръщение към нацията, в което заяви, че скалъпени интриги засенчват в медиите фундаменталните проблеми на обществото: несправедливостта, бедността, демографската криза и беззаконието. Страната се нуждае от идеи, а се дави в скандали. Оставките вече не са решение, а бягство от реална отговорност. Проблемът в държавата не е персонален, а системен. Авторитаризмът не е бъдещето на България. Нов изборен цикъл в непосредствено бъдеще няма да отвори нова перспектива, каза той.

Президентът се обърна към народа с обещание, че ще търси диалог и обяви: „Като президент, ще вложа своите сили в отстояването на българската демокрация. В диалог и сътрудничество с вас ще работя за извеждането на страната на нова перспектива за развитие“. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP