Управителят на петричкото „ВиК” ЕООД Илиян Ушев се изправи пред съветниците, за да даде отговор на възникналите въпроси относно бюджета за 2015г

15 Юни 2016 | 08:56
3 коментара
Общество
Управителят на петричкото  ВиК” ЕООД Илиян Ушев се изправи пред съветниците, за да даде отговор на възникналите въпроси относно бюджета за 2015г

Управителят на „ВиК” ЕООД Илиян Ушев се изправи днес пред съветниците, за да даде отговор на възникналите въпроси относно бюджета за 2015г. Като за начало Илиян Ушев подчерта, че 2015г е непълна за него като управител. Той подчерта, че е била твърде трудна поради две основни причини – поскъпването на ел. енергията и помпажното подаване на вода през четирите летни месеца заради засушаването, което е довело до покачване разходът за ел. енергия, съобщава Struma.com. 

Само за миналата година възлиза на 620 хиляди лева. Управителя на „ВиК”ЕООД припомни, че дружеството продължава да не начислява сметки за вода на болницата, на гробищния парк и на фирмата „Озеленяване”, което прави месечно между 40 и 50 хиляди лева вземания, на годишна база идват почти половин милион лева.

Печалбата от 65 хиляди лева за 2015 година водното дружество е вложило във водопровод до борсата в с. Кърналово и подмяна на 1км водопровод в село Първомай. По отношение на възнагражденията на служителите във ВиК Илиян Ушев подчерта, че предшественикът му Васил Божанин е увеличил заплатите непосредствено преди смяната си, което е утежнило бюджета на фирмата с около 15 хиляди лева месечно. Според Ушев няма фрапиращо завишаване на разходите за външни услуги, позовавайки се на справки за предходни години.

Предсeдателят на Бюджетната комисия Георги Тренчев изказа тревога относно завишаването на вземанията на „ВиК” Петрич изчислявайки, че те са набъбнали от 805 хиляди лева през 2014 г. на 1 520 млн лева през 2015 година, а според справките събираемостта на тези вземания е паднала от 89% на 54%.

Следващата цифра в отчета „ВиК” ЕООД, която провокира вниманието на Тренчев беше за социалните разходи – 184 хиляди лева за 2015 година. Управителят Илиян Ушев обясни, че става въпрос за практика въведена още от Огнян Деведжиев за увеличение на заплатите за дейността на работниците, които възлизат на 120 лева месечно. Разминаване между реално посочената в отчета годишна сума като представителни разходи – 15 хиляди лева и последващото заплащане на данък в размер на 2 300 лева за същото перо, който пък по закон е 10% от сумата, откри общинския съветник Иво Стефанов. Изискана бе справка по фактури за тези представителни разходи, при условие, изтъкна Иво Стефанов, че във своята дейност „ВиК” е монополист на местно ниво, което не налага нито воденето на преговори, нито търсене на клиенти.

Също така стана ясно, че към края на 2015 година „ВиК” ЕООД Петрич има несъбрани от абонати 436 хиляди лева. Щатните служители във водното дружество са 95 като управителят ще предприеме мерки за намаляване на персонала и орязване на част от социалните придобивки, обяви пред съветниците също Илиян Ушев. На съвместното заседание на двете комисии се взе решението управителят на „ВиК” ЕООД да присъства на още едно заседание за отговор на въпросите, които останаха без такъв от днес.

Добавени коментари

До прокуратурата публикува:
15 Юни 2016 | 19:44
Няма ли да се сезирате, че преди 10-тина дни в общинската спортн зала се проведоха бойни срещи, при което се продаваха билети. Залата е строена изцяло с безвъзмездни средства от ЕС и от ползването ѝ приходи не трябва да се реализират. Трябва да попитате Бръчков с това негово престъпление като длъжностно лице кого обогатява. И да му потърсите сметка.
яя публикува:
15 Юни 2016 | 18:40
ало общинари нъде ви е конкурса эа управител на ВиК стига с тия подслушковци дето се хилят на снимката
Тони публикува:
15 Юни 2016 | 11:42
"дружеството продължава да не начислява сметки за вода на болницата, на гробищния парк и на фирмата „Озеленяване”". Как така не се начисляват и не се събират сметки от други търговски дружества? Това си е престъпление! Прилича на Фарма Петра!

Добавете Вашия коментар

TOP