Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) откри две огнища на птичи грип в Хасковско. Засегнати са големи ферми в района между Хасково и село Войводово.

Започнало е умъртвяването по хуманен начин на около 100 000 птици заради заразата.

В ефира на "Здравей, България" директорът на Регионалната дирекция по безопасност на храните Георги Илиев разказа повече подробности: 

"Издаде се заповед, която включва предприемане на спешни мерки за ликвидиране на огнището. Ще бъдат извършени клинични прегледи и, при съмнение, ще бъдат взети проби. Забранен е пазарът на птици и движението на продуктите от заразените животни. След умъртвяването ще се извършват няколко дезинфекции на помещенията“.

Илиев допълни, че ако няма нови прояви на болестта, след месец ще бъде разрешено населването на обектите с птици.

“Специално този щам не е опасен за потребителите на птиче месо. В редки случаи може да се наблюдават леки грипоподобни признаци. Това може да се случи само при пряк контакт със заразените птици или когато не се взимат предпазни мерки“, каза още директорът.

Той призова общинските власти, стопаните и ловците да бъдат внимателни и, ако забележат трупове на диви животни, веднага да съобщят, тъй като движението на прелетните птици не може да бъде ограничено.