УЖАСЪТ НЯМА КРАЙ: Нов вариант на COVID и в съседна Гърция, тестовете не го ловят

21 Януари 2022 | 19:15
2 коментара
Общество
УЖАСЪТ НЯМА КРАЙ: Нов вариант на COVID и в съседна Гърция, тестовете не го ловят

ВГърция също са регистрирани случаи на нов подвариант на COVID щама Омикрон, съобщи местната телевизия "Скай".

Случаите, които засега са два са засечени на международното летище в Атина, а резултатът от анализа на пробите е излязъл в четвъртък вечерта.
Преподавателят по молекулярна биология в Университета в Торонто Янис Прасас е заявил за телевизия "Скай", че все още няма данни колко важен е конкретният подвариант и каква роля ще има по отношение на пандемията. По думите му специалистите очакват появата на различни варианти и не може да се изключи възможността да има и по-заразни.

Според информация на електронното издание на в. "Прото тема" подвариантът ВА.2, който в края на миналата година бе регистриран в Белгия не се засича от диагностичните тестове, което буди тревога, че става дума за по-заразен щам, който би могъл да предизвика по-големи вълни на COVID-19 в световен мащаб.
Световната здравна организация (СЗО) вече съобщи за три варианта на Омикрон - ВА.1, ВА.2 и ВА.3.

Според СЗО от 23-и декември 99 на сто от COVID случаите се дължат на ВА.1. Подвариантът ВА.2 е засечен в Дания, Израел, Белгия, Франция, Швеция, Индия, Великобритания, а сега и в Гърция.

В четвъртък Дания съобщи, че ВА.2 се засича в половината случаи на COVID-19 в страната. Засега не се отчита разлика на протичането на ВА.2. Датски специалисти заявиха, че очакват ваксините да покриват и този подвариант на Омикрон, посочва "Прото тема".

Добавени коментари

До Митре публикува:
22 Януари 2022 | 10:49
Ми мачяти ако не зарази с него нема кой друг
Митре публикува:
22 Януари 2022 | 06:36
Скоро и в Банско...

Добавете Вашия коментар

TOP