УЖАС: България първа по смъртност от Ковид-19 на Балканите

18 Март 2021 | 11:34
0 коментара
Общество

Заболеваемостта от COVID-19 в България достигна 483 на 100 хил. души. Това показват данните за последните 14 дни, съобщи държавният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. 

Така страната ни се нарежда на девето място по разпространение на заразата в ЕС след Чехия, Естония, Малта, Кипър, Полша, Швеция и Словакия. България е на трето място на Балканския полуостров. 

По отношение на смъртността, страната ни заема четвърто място в ЕС след Словакия, Чехия и Унгария, и на първо място на Балканския полуостров. 

У нас само в Търговище заболеваемостта е под 100 на 100 хил. души население. Най-тежко е положението в Бургас – 676 на 100 хил., на второ място е Плевен – 647 на 10 хил. души и София с 638 на 100 хил. души. 

„България с нищо не е изключение от ситуацията и с нищо не е уникална. Така или иначе вълната, предизвикана от английския вариант на вируса започна от Англия, Ирландия и Португалия – застигна целия континент. В Централна Европа и Балканите са най-високи стойностите“, каза доц. Кунчев. 

По думите му мерките, които ще запознат да действат от понеделник са строги, но не се налага тотален „локдаун“ с ограничения за излизане или предвиждане.

Заболеваемостта от COVID-19 на база на две седмици се е увеличила с 94 процента”. Това заяви на редовен брифинг за разпространението на коронавируса началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

По отношение на смъртността има много стръмно покачване – за 1 седмица с 46 процента, а на база 2 седмици – 124 процента. Това ни слага на 3-то място по интензивност на нарастването на смъртността след Чехия и Унгария”, каза още той.

„На 7-мо място в света сме по нарастване на случаите, регистрирани на ден и на 4-то по интензивност на нарастване на ден в Европа след Естония, Чехия, Сърбия и Полша”, съобщи Мутафчийски.

Добавете Вашия коментар

TOP