Ужас! 50% от тестваните в ромските махали във „Факултета“ и „Филиповци“, са с коронавирус

17 Април 2020 | 10:49
1 коментара
Общество

Лъсна ужасът в циганските квартали на София: 50% от тестваните са с коронавирус. Главната цел на тези проучвания е активно намиране на заразени лица, а не на преболедували лица, заяви ген. Мутафчийски.

 

 „От пробите, които взехме от „Факултета“ и „Филиповци“ стана ясни няколко неща. 50% от пробите, взети там, излязох положителни. Епидемиологичните проучвания продължават и в момента“, стана ясно на днешния редовен брифинг на Националния оперативен щаб.

 

Ген. Метафчйски изнесе последните данни:  броят на заразените българи вече е 825, а починалите са 40.

 

„На терен в двата квартала има два екипа с повече от 10 човека. Епидемиологът, който е на терен, преценява дали да се вземе бърз тест или директно ПСР“, стана ясно на брифинга.

 

„Главната цел на тези проучвания в кварталите е активно намиране на заразени лица, а не на преболедували лица. Има огромна разлика между двете неща. Важно е да се намерят активните носители на вируса – вирусоносителите.

 

Във „Факултета“ и „Филиповци“ има особено много заразени. Включително едни от най-тежките случаи, които сега са в болница, са от там“, заяви шефът на ВМА.

 

В кварталите са засечени случаи на заразени обитатели на съседни къщи по продължението на цели улици.

 

„В никакъв случай не може да вкарваме всеки един в правилата. Всеки един от нас трябва да разбере какво е свобода и какво е свободия“, допълни ген. Мутафчийски и допълни: „Целта е да се защитят правата на хората, които спазват мерките. Искат да запазят здравето си и своите близки“.Епицентър

Добавени коментари

Иван публикува:
17 Април 2020 | 13:18
Да дойдат и в Благоевград предел мала и тука ще покаже положителнно

Добавете Вашия коментар

TOP