Удостояват посмъртно със званието „почетен гражданин“ шофьора, спасил 13 деца в последните секунди от живота си

17 Октомври 2018 | 18:32
0 коментара
Общество

Община Кюстендил  възнамерява посмъртно да присъди званието почетен гражданин на Румен Архипов.

Както struma.bg писа вчера 52-годишният шофьор получи инфаркт зад волана на училищния автобус, но успя да спаси 13 деца. В процес на уточняване е кой да внесе докладната записка за предложението.

Днес семейството на шофьора го изпрати в последния му път. Цветя върху гроба му положиха кметът на Кюстендил Петър Паунов и заместникът му Светослав Василев.

Окръжна прокуратура – Кюстендил назначи  съдебно – медицинската и авто – техническата експертизи, които да установят причината за смъртта на водача на микробуса и за пътното произшествие в село Слокощица.

Шофьорът овладя  превозното средство, в което имаше деца от Началното училище „Свети Климент Охридски” и ПМГ „Професор Емануил Иванов”. Двете школа ползват една сграда, а инцидентът стана на прибиране на учениците от първа смяна.  Постъпката на покойния шофьор  обявиха като геройство. Той успял да дръпне ръчната спирачка, веднага след като му прилошало на опасен завой и ударът бил в оградата на къща на родител, чието дете също било в автобуса.

От държавното обвинение обявиха, че  с техническата експертиза  ще  се провери състоянието на превозното средство. Микробусът е задържан от полицията веднага след инцидента.

Разследващите не изключват нито една версия за инцидента, в това число тези за масивен инфаркт на шофьора и за отказ на спирачките на микробуса, който е превозвал учениците.

Същевременно се разбра, че е отсъствал възпитател в микробуса,. По законовите разпоредби задължително с децата трябва да има такъв. Директорите трябва да определят хората, които ще придружават учениците по време на транспортирането им от дома до училищата и обратно. Във въпросният случай ПМГ е имало сключен договор с частна фирма превозвач на кюстендилеца  Иван Иванов – Ванюшата,  за транспортирането на учениците. По време на инцидента в автобуса са били 13 деца, като не са били придружавани от педагог в нарушение на вътрешните разпоредби на училището и на изискванията на Министерството на образованието. В случая педагогът е трябвало да бъде от Началното училище, учениците на което също ползват тези автобуси. Директорката на училището Евелина Димитрова е потърсила отговорност от съответното длъжностно лице, което е трябвало да придружава учениците.  Заради започналата вътрешна проверка, и разследване на прокуратурата, от училището засега не съобщават името му.

Самият превозвач е изключително притеснен от случилото се. Той разказва, че с Румен Архипов ги свързва дългогодишно познанство. Самият шофьор бил много опитен, децата го наричали чичо Румен. Изключително всеотдаен,  шофьорът дори оставял всяко едно от малките пред къщите, където живеят.

Добавете Вашия коментар

TOP