Удостоиха със званието „Почетен гражданин на Симитли“ акад. Христо Григоров, внук на българския революционер Ичко Бойчев “

10 Октомври 2017 | 08:28
0 коментара
Култура

Акад. Христо Григоров, председател на Български червен кръст и внук на легендарният български революционер Ичко Бойчев бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Симитли“. Това се случи по време на тържествена сесия на Общински съвет – Симитли, която се проведе вчера в Народно читалище „Св. Климент Охридски“ в Симитли.

Специалното заседания на местният парламент бе открито от неговия председател Владимир Христов, който обяви, че има кворум – 15 от 17 общински съветника. Заместник-кметът на Община Симитли Евгения Георгиева в резюме разказа интересни исторически факти около освобождението на Симитли, а също така представи с няколко думи и самата биография на акад. Григоров. След което Владимир Христов подложи решението на гласуване. Допитването бе явно, като 100 % от общинските съветници дадоха своето положително становище.  Отличието се връчва на акад. Григоров заради тесните връзки, които той има със Симитли като внук на войводата Ичко Бойчев, който на четвъртия ден от избухването на Балканската война през 1912 година освобождава Симитли от турско робство.

Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов лично връчи почетния плакет на акад. Григоров, заявявайки, че за него това е огромна чест. Специални гости на събитието са областният координатор на ПП ГЕРБ и народен представител Даниела Савеклиева, както и депутатите Стефан Апостолов и Александър Мацурев.

 „Ако нашите деца не знаят и не помнят историята и героите ни, то те и България няма да имат бъдеще. Това каза председателят на Български червен кръст и внук на легендарният български революционер Ичко Бойчев – акад. Христо Григоров по време на тържествена сесия на Общински съвет – Симитли, на която той бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Симитли“ по повод 105-ата годишнина от Балканската война и освобождението на Симитли от турско робство. Той изрази благодарността си  към Община Симитли и общинският съвет за званието, което му бе връчено, заявявайки, че днес е специален ден за него, защото не всеки ден човек получава подобни отличия. „Днес е един голям ден не само за моето семейство, но и за всички наши деца и внуци. Те трябва да знаят, че нашите деди са се борили за нашата свобода. Ние искаме децата ни да знаят и помнят, защото ако те не знаят за подвизите на нашите герои, то те и държавта ни нямат бъдеще“, каза още акад. Григоров.

Той допълни, че всички ние сме тези, които градим миналото на децата ни, но и спомагаме за това те да знаят за своите традиции и история. „5 и 9 октомври са велики дати в нашата история. Приемам званието почетен граждаин с благодарност, защото то е символ, че помним нашите герои“, заяви акад. Григоров.

Добавете Вашия коментар

TOP