Удар на ГДБОП, ето какво откриха...

05 Декември 2018 | 12:20
0 коментара
Криминално

Картечници, десетки автомати “Калашников” и “Скорпион”, спусъци за РПГ-та, черен барут и огромно количество боеприпаси са били открити при спецакция на ГДБОП в столицата.

За съвместната успешна реализация със Специализираната прокуратурата днес подробности изнесоха директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, зам.-главният прокурор Иван Гешев и прокурор Евгения Станкова. Премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров лично присъстваха в началото на пресконференцията за медиите, за да видят заловеното оръжие.

Големият арсенал е бил намерен в гараж в София, в района на парк „Гео Милев”.
“Толкова много оръжия хванахме, колкото специалните бригади нямат. И като качество, такива заглушители специално правени като за специалните части и баретите”, коментира премиерът Бойко Борисов преди заседанието на МС спецакцията на ГДБОП и Спецпрокуратурата, при която са иззети огромен брой оръжия и боеприпаси.

“Една рота автомати, пистолети, гранатомети, бяха изброили 40 хил. патрона. Една част сме си я платили като контролирана доставка”, добави той.
“Това оръжие може да въоръжи няколко роти от БА, от това, което е останало от нея”, каза на пресконференцията зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Главен комисар Ивайло Спиридонов оповести количеството на откритите оръжия, взрив и боеприпаси. “Ще изкажа благодарности към отдел “Контратероризъм” за оперативната работа. Това пред вас (оръжията) няма как да бъде използвано за друго, освен за тероризъм. Те биха стигнали до всяка точка на планетата, нашите усилия са свързани с предотвратяване такива оръжия да стигат до вътрешността на Европа”, започна шефът а ГДБОП.

“Ще посоча щрихи какво е намерено, не можете да видите повечето от нещата: общото количество автомати Калашников е 65, 37 Скорпион, 43 пистолета различни марки, 8 кг черен барут – стана ясно мощността му и какво би могло да стане при евентуалното му взривяване, 2 сандъка със запалки за гранати – една такава запалка има мощност 3 конски сили, 470 цеви за различни оръжия, 2 пушки помпи, 14 дръжки със спусък за РПГ.

Патроните тепърва ще се броят – около 50 000 патрона, възможно е да излязат 100 000, говорим за някакъв диапазон в момента”, изброи той.
“Ще започна с история. Първата реализация с голямото количество оръжие е резултат от оперативна работа на Контратероризъм с въпросното лице, задържано преди с 50 автомата “Узи”.

Доста усилия хвърлиха колегите, за да стигнат до този склад. Това лице в момента е с прехвърлени фирми на негови роднини и няма как да даде обясни оръжията в помещение, което се обитава от него самия”, продължи Ивайло Спиридонов.
“Такива лица с такава високорискова дейност като търговия с огнестрелни оръжия за нас са постоянно наблюдение и особен интерес. Имаме неща, които още трябва да бъдат изчистени по този казус и колегите продължават работа в момента”, допълни директорът на ГДБОП.

Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов уточни, че изброените по-горе оръжия излизат от завод “Арсенал” в Казанлък. “Ще извършим сериозна проверка в завод “Арсенал”, допълни и Иван Гешев. “Продължаваме да работим как е изнасяно оръжието от завода „Арсенал”-Казанлък. Имало е вътрешен начин. Оръжието категорично е излязло по нелегален начин от завода”, заяви Гешев. По думите му източникът на проблема е изнасянето.

“Задържани са 7 човека. Доколкото ми е известно, има бивши служители”, каза още Иван Гешев.

Прокурор Евгения Станкова даде подробности за акцията по задържането на лицата. “За първото досъдебно производство веществените доказателства са пред вас – лицето е задържано на 30 ноември при излизане от подземния гараж, където са оръжията. В момента е задържан, в условия на неотложност е извършено изземване.

Цяла нощ на територията на подземния гараж разследващите са извършвали претърсване и изземване, приключили в ранните часове на 1 декември. Лицето е привлечено като обвиняем за държане на огнестрелно оръжие, взривни вещества и боеприпаси в голямо количество. Касае се за голям обем оръжие и взрив, който по своето естество създава опасност и за населението, ако същият не бе намерен и иззет в рамките на делото ни”, изтъкна прокурор Станкова.

“За другото досъдебно производство (в Казанлък) – започнало е по оперативна информация, че от септември 2017 е налице организирана престъпна група за придобиване, разпространение на оръжие, боеприпаси, взривни вещества. Образувано е досъдебно производство с действия по разследване, вчера същото бе реализирано, претърсени са 9 адреса, задържани за 24 часа са 7 лица.

Като вчера при задържането в тях са намерени 10 автомата Калашников и пистолети, като всичките веществени доказателства са общо 17 автомата Калашников, 15 пистолета и 12 цеви за огнестрелно оръжие.  Ще бъде преценено към колко лица ще бъдат задържани за 72 часа”, завърши Евгения Станкова.

Добавете Вашия коментар

TOP