Учените посочиха най-добрия есенен зеленчук за сърцето

04 Октомври 2018 | 04:51
0 коментара
Любопитно

Есента е тук. Сезонът, в който богатството на плодове и зеленчуци е най-голямо. Именно поради тази причина хората трябва да включат в диетата си все по-разнообразни продукти, за да засилят имунната си система и да се приготвят за сезона на настинките и грипа.

Освен това обаче специалистите посочват, че през есента един от зеленчуците има изключително благоприятно влияние върху хората със сърдечно-съдови заболявания.

На тези, които страдат от заболявания на сърдечно-съдовата система, лекарите препоръчват да включат в диетата си тиква. Тя е истинска "кралица на зеленчуците" по отношение на съдържанието на желязо.

Според експертите, през есенния сезон, за да се запазят функциите и да се укрепи сърцето, е задължително да се включат тиквени ястия в храната, чиито полезни свойства не могат да бъдат подценени. Тиквата се счита за основен зеленчук за защита срещу атеросклероза - убиецът на кръвоносните съдове: използването на целулоза и семена подобрява състоянието на стените на кръвоносните съдове, повишавайки тяхната еластичност.

Благодарение на богатото съдържание на пектинови влакна тиквата може да стимулира екскрецията на токсини, излишния холестерол. В допълнение, тиквата има високи нива на бета-каротин, витамин А.

Тиквеният сок е изключително полезен: наситен с калий, има способността да отстранява излишната вода от тялото и да елиминира подуването. В допълнение, тиквеният сок помага на червата.

"Тиквени ястия трябва да се консумират от хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, като хипертония, атеросклероза и кръвотечение. Тиквата също е много полезна за хора, които имат хепатит, хроничен холецистит ", казват учените. /zdrave.to

Добавете Вашия коментар

TOP