Ученици сведоха глави и положиха цвете пред паметника на Гоце Делчев в Крупник

04 Май 2019 | 19:36
0 коментара
Култура

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов, кметът на село Крупник Иванка Чакалска, директорът на училището Венцислав Кълбов, ученици и учители отбелязаха годишнината от смъртта на големия деец и революционер.

Децата от СУ ,,Св. Св. Кирил и Методий” – Крупник почетоха паметта с рецитал и разказ за живота на Гоце Делчев.

В градския парк на Крупник се намира един много емблематичен паметник на революционера, на който са изписани следните негови думи, които той е изрекъл според редица източници: „Като се освободим ще отидем да живеем в село Крупник, Горноджумайско. Там ще направим златен град на човешката справедливост и ще живеем като братя”.

Днес се навършват 116 години от смъртта на Гоце Делчев. На тази дата през 1903 г. край село Баница, Серско, той е убит след цеднодневно сражение с турска потеря. Водачът на Вътрешната македоно-одринска революционна организация е на път за конгреса на Серския революционен окръг, но четата му е предадена и обкръжена от многобройна турска войска.

Потерята, командвана от майор Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, още през нощта на 3 срещу 4 май блокира село Баница. Вместо да изчака нощта, Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, за да спаси мирното население от турските репресии.

Добавете Вашия коментар

TOP