Ученици от Симитли заложиха на българското, възродиха традициите с автентични носии

30 Май 2019 | 18:16
0 коментара
Култура

Красиви в автентични носии ученици от Симитли възродиха традициите по повод половинвековния юбилей на града.

Ученици от СУ „Св.Св Кирил и Методий“ организираха викторина и впечатляващо ревю.

Носиите са наследство от бабите от селата в община Симитли. Бяха представени характерни носии от Сушица, Тросково, Градево, Брестово, Железница и Брежани. Бяха раздадени и много награди на класираните ученици в конкурсите по темата „Знай и обичай своя любим град“.

Във физкултурния салон на училището се проведе и викторина под наслов „Обичай и знай своя любим град“. Учениците от гимназиален етап, организирани от учителя им по история Любима Благоева, бяха разделени в три отбора. Отговаряха на въпроси в три кръга-–първи кръг-административни, втори кръг- стопански и трети кръг- образование и култура.

Разнообразните въпроси, включващи факти за периода от създаването на селището Симитли до наши дни, с акценти за 1969г., върнаха присъстващите в залата, сред които имаше и много съвременници, години назад във времето и истински ги развълнуваха. Учениците бяха оценявани от авторитетно жури, председателствано от госпожа Янкова, директор на училището. Сред журито беше и Кристиян Ковачев – докторант и хоноруван преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Във викторината бяха споменати много известни авторитетни личности за град Симитли: Димитър Динев, Йордан Костов, Георги Благоев, Димитър Янев, Николай Кимчев, Любомир и Калина Марянски и други.Сред гостите на викторината бяха видни общественици:Йордан Костов, Николай Кашев, Благой Айков, кметове от общината и други.

Създаде се приятна атмосфера на фона на музикални изпълнения и снимки на известни събития и символи на град Симитли, подбрани от Станислав Топузов. Дечица под ръководството на Любомир и Калина Марянски изпяха химна на град Симитли „Мирен кръстопът“ и допринесоха за доброто настроение още в началото.

Поздравления към участващите отправиха Георгиева–заместник-кмет по хуманитарните и социалните дейности на община Симитли и Янкова – директор на СУ „Св.Св.Кирил и Методий“-град Симитли. Заредени с приятни емоции и много усмивки участници и гости си тръгнаха доволни от мероприятието.

Преди половин век на 28 август 1969 година с Указ на Президиума на Народното събрание село Симитли е обявено за град по повод 25 години от 9 септември 1944 година. По същия повод са обявени още 34 града в страната.

Добавете Вашия коментар

TOP