Ученици от ПГСАГ "Васил Левски" - Благоевград с множество инициативи и трескава подготовка по-повод 145 години от обесването на Апостола на свободата

17 Февруари 2018 | 09:53
0 коментара
Общество

В навечерието на паметната дата 19 февруари учениците от Префесионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Васил Левски" - Благоевград с множество инициативи и трескава подготовка по-повод 145 години от обесването на Васил Левски.

Възпитаниците на ПГСАГ в Благоевград показаха три къта в Гимназията, които целогодишно се обновяват с различни илюстрации за живота и делото на Васил Левски. Учениците създадоха и вестник, който се издава за празника на Гимназията- 26 октомври Деня на строителя.

Вестникът е създаден от Есета по тема за живота и делото на Апостола на свободата Васил Левски от ученици, които вече са завършили Префесионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия.

Есе от Мария Радичева-"Образът на Васил Левски и съвремеността"

Есе от Денис Камарски-"Поклон пред теб, Апостоле!"

За най-скъпия син на България възпитаниците от 9 клас на ПГСАГ Ваня Александрова и Адриян Мишев ще изнесат рецитал по повод 145 години от обесването на Васил Левски, в който ще припомнят знакови моменти от делото на Апостола на свободата.

Събитието ще се състои на 19 февруари от 11:00 часа пред бюст-паметника на Дякона, който се намира на едноименния площад „Васил Левски“. Васил Иванов Кунчев (Левски), наричан още Дякона или Апостола, е роден в град Карлово на 18 юли 1837 г. Той носи монашеското име Игнатий, а година по-късно става дякон. Получава прозвището Левски заради проявената храброст и ловкост. Левски е знаменосец на четата на Панайот Хитов. Дяконът започва изграждане на революционни комитети в България, които да се превърнат в центрове българската революция. Заради революционната му дейност на 27 декември 1872 г. Левски е заловен от турските власти. Първоначално е отведен за разследване в Търново, а след това е изправен пред специален съд в София.

В края на януари и началото на февруари група комитетски дейци от Чирпанско и Старозагорско замислят план за освобождаването на Васил Левски. Под ръководството на Атанас Узунов се подготвя чета, която трябва да спре влака за Одрин и да освободи Левски. Замисълът не успява. Левски е осъден на смърт чрез обесване.

Добавете Вашия коментар

TOP