Ученички от Симитли отличени сред 708 участника в Национален конкурс

21 Ноември 2020 | 14:16
0 коментара
Култура

Ученичките на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – град Симитли Василена Стефанова от 7. Б клас и Сребрина Безина от 10 А. клас, получиха признание на Националния ученически конкурс „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“, в който участие взеха ученици от I до XIIклас от цялата страна, като общият брой на творбите е 708.

 

Вчера, 20 ноември, обявяването на резултатите се излъчи онлайн, на фейсбук страницата на Национален парк „Рила”.

 

В направление разказ – V-VIIклас, ВАСИЛЕНА СТЕФАНОВА, се класира на второ място, като получи две награди. Грамота и ваучер за закупуване на книги са специалната награда на Българското национално радио – Радио Благоевград .

 

Нейният разказ „ПОКОРЕНИЯТ ВРЪХ” заинтригува журито с оригиналния сюжет, с майсторски вплетената художествена измислица и с подходящите тропи и фигури, използвани в текста.

… Христо помогна на Радо да се изправи. Видя, че на десния крак под коляното имаше кръв. Беше му трудно да върви. Сега почувства угризение и тъга, че няма да може да се изкачи на върха.

-        Христо! – промълви тихо Радо. – Тръгвай, аз ще те чакам тук. Останаха още няколко метра. Ще успееш.

-        Как? Сам ли да вървя? – попита Христо.

-        Да.

-        Отказвам се и аз, щом единият не може, то и другият не трябва да продължава пътя.

-        Няма да се отказваме – възкликна Радо. – Ако ти изкачиш върха, значи и аз съм го изкачил, щом единият постигне това, към което сме се стремили, значи и двамата сме успели.

     Христо прегърна своя приятел. Очите му се напълниха със сълзи. Погледна го, помогна му да се изправи и продължиха заедно напред към върха. И двамата осъзнаваха, че имаха една мечта – връх Мусала трябваше да бъде покорен.

Из „Покореният връх”, Василена Стефанова – 7. Б клас

В направление есе – VIII - XII клас клас, ученичката СРЕБРИНА БЕЗИНА получи диплом и предметна награда. Тя се класира на IIмясто с есе на тема „ВЕЛИЧЕСТВЕНИТЕ КРАСОТИ НА РИЛА”. В аргументативния текст се открояват личната позиция на авторката, подходящите стилно-езикови средства, задълбочената и целенасочена аргументация.

 

… Пътят ни продължава към водопад Рилска скакавица и ще завърши с обиколка на Седемте рилски езера. За водопада зная от часовете по география, че е най-високият в Рила планина, но за това, че е толкова красив и внушителен, не съм ѝ предполагала.

Крача бодро по пътя и минавам покрай река Скакавица. Тя е като девойка, облечена в дълга, снежнобяла рокля; косите ѝ са сплетени от малки и големи ручейчета; очите ѝ са тъмносини, какъвто е цветът на горската теменужка; върху главата ѝ има сламена шапка с панделка, каквато носят момите, когато им е горещо през лятото. Навярно е доста обичана и харесвана от младите бистри ручейчета, които я пресрещат и се вливат в нея. И така тя образува с тях красиви водовъртежи и прекрасни подскоци…

Река Скакавица – буйна, пенлива и бързотечаща – омагьосва те, пленява те, че седиш покрай нея с часове, за да наблюдаваш високите ѝ пълноводни падове, хвърлящи хладни пръски към нас, туристите. Събирам си бели речни камъчета за спомен. Радвам ѝ се сърдечно и я документирам…Във времето на вирусната епидемия се чувствам наистина бодра и отпочинала след допира ми с величествените красоти на Рила планина…

Нека да пътуваме сред природата, нека да я обичаме и да я пазим, нека да се възхищаваме на красотата ѝ.

Човекът е този, който може и да съхрани природата, но може и да я унищожи. Нека ние, младото поколение, имаме по-голяма отговорност и по-добро съзнание за опазване на величествените красоти на Рила планина.

Из „Величествените красоти на Рила”, Сребрина Безина – 10. А клас

Националният конкурс се провежда за седма поредна година. Той се организира от Дирекция „Национален парк Рила” – Благоевград, Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образованието – Благоевград, Национален дворец на децата, Община Благоевград, ЦПЛР – ЦЛТРДБ – Благоевград.

Целите на конкурса са: да се обогати екологичното образование и активира творческото мислене на учениците чрез разработването и представянето на оригинални екологични идеи, да се повиши любознателността на младите хора към проблемите на екологията и опозването на околната среда чрез използване на художествените средства и компютърните технологии, да се провокира въображението и креативността на участниците с цел формиране на активно гражданско поведение и чувство за отговорност към опазване на природата.

ПОЖЕЛАВАМЕ НА ДВЕТЕ УЧЕНИЧКИ И НА ТЕХНИЯ УЧИТЕЛ АНГЕЛИНА ВАСИЛЕВА – ЗДРАВЕ И ОЩЕ НОВИ ТВОРЧЕСКИ УСПЕХИ В СЛЕДВАЩИТЕ НАЦИОНАЛНИ СЪСТЕЗАНИЯ И КОНКУРСИ.

Добавете Вашия коментар

TOP