Светът има само три години, за да намали емисиите на въглероден диоксид, преди да стане прекалено късно предупреди група от учени.

Предупреждението е отправено седмица преди срещата на Г-20 в Хамбург.

Ако годишните емисии на парниковия газ продължат да нарастват след 2020 г. или дори ако те останат на стабилно ниво, температурните цели, установени в Парижкото климатично споразумение, ще бъдат почти не изпълними, казват учените в статия, публикувана в списание "Нейчър" (Nature).

 

Авторите посочват, че до 2020 г. в шест сектора - енергетика, инфраструктура, транспорт, промишленост, финанси и използването на земята трябва да бъде постигнат значителен пробив в намаляване на емисиите.

Учените призовават лидерите на страните от Г-20 да приемат, че 2020 г. е критична година.

Статията написана от шестима специалисти по климата, в това число и Кристиана Фигерес, бивш изпълнителен секретар на Рамковата конвенция за климатичните промени на ООН.

Под нея в знак на съгласие подписа си са поставили и 60 учени, икономисти, бизнесмени и политици.

Фигерес застана начело на нова кампания, наречена Мисия 2020, която работи за спешни действия за намаляване на парниковите емисии.

Глобалните емисии на въглероден диоксид от фосилни горива са се стабилизирали през последните три години след покачване в продължение на десетилетия, което е добър знак, че политиката в областта на климата дава резултат.

Според учените е в ход преход към нисковъглеродна енергия, но предстои дълъг път към пълното декарбонизиране на световната икономика.

За целта през 2020 г. енергията от възобновяеми източници  трябва да съставлява най-малко 30% от произвежданата в глобален мащаб, спрямо 23,7% през 2015 г.