Учени: Следващите години ще са необичайно горещи

19 Август 2018 | 17:10
0 коментара
Общество

Следващите няколко години ще са необичайно горещи. Учени от института Националния научен център във Франция (CNRS) и Университета на Саутхемптън във Великобритания прогнозират, че започва период на екстремни горещини, който ще продължи поне до 2022 г., съобщава Би БиСи.

Учените са разработили нов математически модел, който да предвижда вариациите на средната глобална температура. Той потвърждава предишни концепции, че парниковият ефект не води до постоянно плавно повишаване на температурите. Вместо това то е на периоди.

В началото на 21-ви век например беше отчетен известен застой на глобалното затопляне. Петте най-горещи години в историята обаче са измерени само в периода от 2010 г. досега. Според учените колко гореща е дадена година не играе особен фактор в това колко гореща ще е следващата година.

Новият математически модел е приложен на симулации на климата през 20-ти и 21-ви век. Той показва например, че една причина за по-горещите години е, по-малкото количество на достатъчно интензивни студени климатични събития. Новите прогнози на учените показват, че през следващите няколко години има по-малка вероятност за подобни събития. Това ще доведе до по-топли години от първоначално очакваното.

Според Каби Хегерл от Университета на Единбург и не е участвала в проучването, прогнозата на нейните колеги е базирана на статистика, като тепърва трябва да се докаже на практика. Тя отбелязва, че методът е глобален и поне за сега не може да се използва за предвиждане на регионалния климат или на сезонния. Затова не може да се каже дали лятото в дадена страна например ще е рекордно горещо. Това е процес, който учените тепърва ще усъвършенстват, но се надяват, че новият метод ще помогне и в тази посока.

Vesti.bg

Добавете Вашия коментар

TOP