Учени откриха защо преяждаме с мазна и сладка храна

11 Юни 2019 | 16:56
0 коментара
Любопитно

Молекулярни биолози са открили специални рецептори в червата на хората и мишките, които пречат на производството на хормони на насищане, когато се приемат мазни или сладки храни.

Блокирането им ще помогне да се предотврати развитието на затлъстяване, пишат учените в списание Frontiers in Physiology.

"Ако създадем лекарство, което блокира работата на канабиноидните рецептори и не им позволява да се намесват в освобождаването на протеинови сигнали за ситост, тогава ще направим голяма стъпка към решаването на проблема, който е поразил милиони хора по земята", каза Николас Ди Патрисио от Калифорнийския университет в Ривърсайд (САЩ).

През последните няколко години учените откриват все повече признаци, че затлъстяването и проблемите с метаболизма, свързани с него, се развиват не само поради генетични причини или наличието на проблеми със силата на волята при затлъстели хора, но и защото употребата на такава храна променя мозъка.

Например преди няколко години биолозите откриха, че висококалоричната храна разрушава нормалното функциониране на гена, който контролира активността на клетките в центъра на насищане в мозъка на мишките. По-късно те установиха, че дебелите хора имат необичайно висока чувствителност към вкуса на храната и смятат, че сладката храна е по-вкусна от другите хора поради промените във вкусовите им рецептори и мозъчната кора.

Преди две години Ди Патрисио и колегите му открили друг подобен модел, експериментирайки с плъхове, които консумират огромни количества захари и мазнини в продължение на няколко месеца.

Гледайки гризачите, учените забелязали, че те са започнали да ядат все повече и повече, което ускорява наддаването на тегло и неочаквано бързо води до развитие на затлъстяване. В същото време, повишаването на апетита е придружено от рязко увеличаване на концентрацията на така наречените ендоканабиноиди в червата и в кръвта на мишките.

Те са аналози на веществата, които се съдържат в марихуаната и които тялото ни синтезира в малки количества за собствени цели. Голям брой нервни клетки, които реагират на такива молекули, се откриват в червата на човека.

Преди три години учените открили, че необяснимото желание за ядене, което възниква при любителите на „трева“, се появява в резултат на действието на TГК-9, активното вещество на марихуана, върху тези рецептори. Това накара ди Патрисио и неговите колеги да мислят, че затлъстяването може да бъде излекувано чрез блокиране на такива рецептори.

Учените са проверили какво ще се случи, ако бъдат блокирани или канабиноидните рецептори, или онези нервни клетки, които са отговорни за четенето на сигналите за ситост. Както показват тези експерименти, мишките започват да консумират нормалното количество храна в първия случай, а във втория се превръщат в истински аналози на Гаргантюа и губят чувството си за пълнота, независимо от това, което ядат.

Засега обаче учените все още не знаят как мазната и сладка храна променя работата на тези рецептори.

Добавете Вашия коментар

TOP