Учени: Коронавирусът прониква през носа и удря мозъка

01 Декември 2020 | 16:01
0 коментара
Любопитно

Ново изследване сочи, че коронавирусът използва носа като вход към мозъка, предава Ройтерс.

Наличието на вируса в мозъка и гръбначно-мозъчната течност се свързва с неврологични симптоми, но досега не беше известно как вирусът прониква в централната нервна система.

При аутопсии на 33-ма пациенти, починали от Ковид-19, учени са изследвали назофаринкса - задната преходна част на носната кухина към гърлото, която се намира в близост до мозъка. Чрез дисекция на клетки и следване на пътя на инфекцията, те установили, че вирусът превзема мозъка, като преминава през мембраните, които го отделят от назофаринкса.

Според резултатите от изследването, публикувани в сп."Нейчър нюросайънс", оттам вирусът прониква по нервните пътища, свързващи носната кухина с тази част от мозъка, която е свързана с обонянието и това обяснява "някои от обстойно документираните неврологични симптоми на Ковид-19, включително загубата на усет за мирис и вкус".

Учените са установили също вирусни частици в части от мозъка, които нямат пряка връзка с носа, което вероятно означава, че има и други пътища за проникването на новия коронавирус в мозъка.

Добавете Вашия коментар

TOP