Проучване, озаглавено "Различното въздействие на ресурсите на противоположния пол върху оценката за сексуалното привличане между мъже и жени", публикувано в списание "Еволюция и човешко поведение" през декември 2017 година, твърди, че  жените се интересуват много повече от доходите на потенциалния партньор, в сравнение с мъжете.

За целта е бил проведен мащабен експеримент. На мъже и жени от различи работни групи са били показвани снимки на хора от противоположния пол. Участниците е трябвало да дадат оценка колко секси е човекът на снимката. 

Любовта не е само въпрос на физическо привличане.
Любовта не е само въпрос на физическо привличане.Източник: ThinkStock/Getty Images

Снимките били два вида: такива, под които били дадени доходите и такива, на които тази информация липсвала. 

Оказва се, че мъжете отдавали много по-голямо значение на физическите качества на жените, без значение от приходите им. При дамите обаче имало съществена разлика: оценката за това колко е атрактивен даден мъж варирала. Един и същи господин е получавал сравнително по-ниска оценка за това колко е привлекателен, в зависимост от това дали годишната му заплата е била подадена като информация, или не.

За учените обаче резултатът не е изненадващ, дори напротив. Според тях водещият фактор при мъжете за избор на партньор са физическите качества, които подсказват по-висока фертилност. При жените е по-важно потенциалният спътник в живота да има качества за родител, който да осигури спокойствие на семейството. 

По-високите доходи на мъжете за дамите са признак, че този човек може да осигури бъдещето на техните деца. 

Ейдриън Евънс, един от ръководителите на проекта казва, че изследването затвърждава една теза. Колкото и да сме еволюирали като общество, все пак критериите за избиране на партньор не са се променили особено. Физическата красота все още основно търсена при жените, а властта и успехът - при мъжете.