Скорошно проучване на UBS твърди, че цената за производство на електромобил ще е идентична с тази за производство на конвенционален автомобил с вътрешно горене. Според анализаторите обаче, първите модели от новото поколение електромобили, които се очаква да се появят към края на десетилетието, най-вероятно ще носят загуби на големите производители. Но те биха били щастливи от тези загуби, тъй като алтернативата е Европейската комисия да започне да налага солени глоби, а с тях идват и неспирните публикации по темата. Защо биха ги глобявали? Защото към 2021 г. в сила ще влязат новите стандарти за емисии СО2, а те няма да могат да бъдат покрити, ако в гамата си компаниите нямат електрически модели.

Докладът на UBS стига до извода, че през 2025 г. електромобилите ще съставляват 30% от общите продажби на нови автомобили в Европа. В световен мащаб този процент се очаква да е 14.

UBS смята, че, след като новото поколение електромобили с увеличен пробег се изравни като цена с Golf, от който ще бъде по-евтин като текущи разходи в рамките на 5 години, електрическата революция в Европа ще започне и годишните продажби на континента ще достигнат 5 до 6 млн. Тъй като към 2025 г. моделната гама на производителите трябва да отделя до 65 г/км СО2, масовото навлизане на електромобилите явно е одобрено от ЕС.

Как ще се зареждат тези електромобили?

Знам, че веднага ще се появят коментари, които ще заявят, че токът е мръсен. И няма да бъркат. Но нека видим как ще се справи Великобритания с този казус.

В момента на Острова потреблението е 34.5GW. От това електричество 28,6% се произвежда на газ, от ядрени централи идват 23,7%, от ветрогенератори се произвеждат 22%, а от слънчеви панели 11%. Това ще рече, че почти 1/3 от тока идва от възобновяеми източници, а над половината от микса идва от промишлености, отделящи ниски нива на въглероден двуокис.

Но какво се случва през зимата, когато слънце няма? Според правителствената агенция Climate Change Committee, Великобритания планира да трансформира изцяло начина, по който добива електричество.

До 2020 г. Великобритания трябва да генерира 30% от тока от възобновяеми източници. Целта е към 2050 г. в производството на ток да не се отделя СО2.

Примерът е само за Великобритания. Но със сигурност такива планове се разработват и в другите развити икономики, за което тепърва ще четем.