Тъстът на кмета Р. Ревански прави в Белица единствената в страната кланица за елени

02 Ноември 2018 | 16:47
0 коментара
Общество

Тъстът на кмета на Белица Радослав Ревански – Росен Чаталбашев, финализира процедура за строеж на кланица за елени в землището на общината, управлявана от зет му.

Фирмата на Чаталбашев “Агропромдейн-Каваците” ЕООД, основана преди 10 г. с 5000 лв. капитал и адрес на управление в Асеновград, вчера получи разрешително по Приложение № 2 към чл. 6 от Наредбата за оказване на въздействие върху околната среда от РИОСВ – Благоевград и съгласно изискванията инспекцията окачи инвестиционното предложение на таблото за обяви в сградата на РИОСВ – Благоевград.

Процедурата изисква то да остане там 2 седмици, в които заинтересовани лица могат да изказват становища, мнения или възражения относно реализацията на инвестиционното предложение – писмено в деловодството на РИОСВ – Благоевград, представени лично, изпратени с пощенски оператор или по електронна поща.

Чаталбашев е обявил за пръв път инвестиционното си намерение за изграждане на кланица и пречиствателно съоръжение в две негови ниви в Белица, разположени на 500 метра от най-близките жилищни сгради, на 3 май т.г. Той е получил разрешение от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район”, през юни, септември и на 23 октомври е предоставил допълнителна информация в РИОСВ – Благоевград и в момента е на финалната права с атрактивния бизнес, към който се е насочил.

Единствената в страната кланица за елени в Белица е планирана да е с капацитет 50 животни годишно. В доста подробното си инвестиционно намерение Чаталбашев е описал детайлно целия процес по умъртвяването на животните. Той започва от транспортирането им в Белица в специални клетки и минава през няколко етапа. Първо животните ще бъдат настанявани в изчаквателни клетки, където животните няма да бъдат ритани, удряни или дърпани, за да не се стресират допълнително. Следва предклиничен преглед с мерене на температурата, за да се прецени кои животни са здрави и кои първо трябва да бъдат подложени на лечение. След зашеметяването им в специално помещение следва пълното обезкървяване на трупа и сложната и трудоемка ръчна процедура с дрането на кожата, която не трябва да бъде наранявана. Отделените цели кожи още същия ден ще се предават на друга фирма и ще напускат кланицата. Месото от животните ще представлява еленски половинки, подпечатани и оставени на съхранение до продажбата им. За продан е предвидена и част от субпродуктите, които са годни за човешка консумация.

Самата кланица ще бъде изградена от непромокаеми гладки плоскости, лесни за почистване, ще има наклонен под за оттичане на телесните секрети. Нуждите на кланицата от вода са изчислени на 180 куб.м за битово и 300 куб.м – за промишлено водоснабдяване. Преди отпадните води да влязат в канализацията, се предвижда те да минат през пречиствателна станция, която ще ги избистри до показатели, позволяващи изполването им за поливане.
Успехът на кланицата е гарантиран, като се има предвид, че от десетина години еленското месо е тотален хит в Америка и Европа, а малкото фермери, отглеждащи такива животни, не успяват изобщо да насмогнат на пазара.

Според икономисти от различни страни отглеждането на елени във ферми е почти два пъти по-изгодно, отколкото говедовъдството, защото елените консумират по-малко фураж от добитъка, вредят по-малко на пасищата, нарастват по-бързо и могат да се възпроизвеждат в период до 20 г. В допълнение голямо стадо може да се отглежда върху малки участъци земя поради способността на животните да се приспособяват към различни терени.

Най-големият производител и износител на тези продукти на международния пазар е Нова Зеландия, в която има 5000 ферми за елени. Други страни, в които има развито еленовъдство, са САЩ, Австралия, Германия, Корея, Канада, Великобритания, Швеция, Дания и Франция.
Освен кожата, месото и субпродуктите ценни в елена са и новоизрасналите рога, по-точно мъхестата им мека част, която отдавна е предмет на търговия основно в източните страни, които вярват, че в тях се съдържат лечебни вещества, помагащи за различни болести. Най-големите потребители на младите еленови рога са Корея и Хонконг, като на Корея се пада 85 на сто от международния внос на стойност от 1,5 млрд. долара. Голяма част от този продукт се преработва в тези страни и се реекспортира на Запад под формата на прах или други преработени продукти.
В Белица млади рога няма да се събират, тъй като по хуманни причини този процес не е разрешен в рамките на Европейския съюз.

За месото, което ще се добива тук, обаче има широк пазар. Възможна дестинация например е Германия, която е най-големият вносител и потребител на месо от елени в света. Германците внасят около 16 000 тона годишно еленско месо, на тях се падат и 50% от потреблението му в световен мащаб.


Бизнесменът Росен Чаталбашев, който е от Гоце Делчев, от години официално е в класацията на 100-те най-богати българи. Той има 36% дял в приватизирания винзавод в Асеновград, хотели в Лещен и Огняново, хипермаркет в Асеновград, мина за волфрам до Велинград и др. Красивата му дъщеря Саня, която тази година се омъжи за кмета на Белица Радослав Ревански, напусна работа в Министерството на земеделието и сега помага в хотелиерския бизнес на татко си. Тъй като живее в Белица, много вероятно е върху крехките й плещи да падне и контролът на работата в бъдещата кланица за елени. в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP