Търговски рибен фестивал учи банскалии да ядат и риба

09 Януари 2021 | 17:17
7 коментара
Общество

Фестивал си поставя амбициозната задача да научи банскалии да ядат риба. Днес Банско стартира фестивалната си програма за годината с Търговски рибен фестивал. Фестивалът се провежда в центъра на курортния град, на два щанда се продава риба, а кулинарният блогър Сандра Алексиева готви рибни ястия. На щандовете се предлагат и аквакултури.

„То и това си е мръвка, принципно това е Търговски рибен фестивал, идеята е да се покаже в цяла България възможно най-много българска риба и аквакултури“, каза организатора Ники Станоев,

Актьорът допълни, че фестивалът обикаля из цяла България, а идеята му е да популяризира нашата риба и аквакултури, които присъстват в менюто ни само по празници.

„Ние хората, които хапваме и обичаме риба, да се запознаем с това, че има производство и българска риба и аквакултури и да знаем, откъде можем да осъществим близък контакт с производител и потребител“, така актьорът се представя целта на това изложение насред Банско.

„Навсякъде интересът е точно затова, защото не сме свикнали, като се чуе фестивал на рибата и е ясно цаца, бира, и това е първичното, което се зацепва. А тук идеята е да се види колко много риба има и колко много неща. На хората им е любопитно просто и идват, виждат, разглеждат и както казвате, точно тук е капамата, яката мръвка, но е готино и рибка. Навсякъде има интерес, на хората им е любопитно и ние се радваме на това, че те са щастливи“, допълни Ники.

„В Банско също обичаме риба, но предпочитаме пъстървата, прави ми впечатление, че виждаме на двата щанда малко видове риба, но като за начало е добре“, каза пред БГНЕС Михаил Страков.

„Поне два пъти в седмицата ядем риба и в много ни е блага. Много я обичаме, особено пъстърва и хек“, сподели Райна Дурчова.

Тя на пръв прочит не се сети за рибни рецепти.

Блогърката Сандра демонстрираше приготвянето на рибена чорба и пъстърва със сметанов сос.

Чрез търговския рибен фестивал, организаторът в лицето на Министерство на земеделието, храните и горите показва предимствата на продуктите от риболов и аквакултурите.

Десетки преминаха през щандовете, за да си вземат риба, при това в Банско и спазвайки противоепидемичните мерки. /БГНЕС

Добавени коментари

Иван публикува:
10 Януари 2021 | 18:05
До 100 банскалия= 100% йопе дафчин!!!
Мими публикува:
10 Януари 2021 | 15:56
Страхотен рибен фестивал !! Идеята да се популяризира нашата риба и аквакултури като се обикаля из цяла България е много хубаво !! Браво!!!
Мими публикува:
10 Януари 2021 | 15:47
БРАВО!!
Стопроцентов Банскалия публикува:
09 Януари 2021 | 23:21
Дека е фестивало на Банските мезета нема ле кой да спонсорира 100 метра шожук и па толко кървавица и малко бела дропка.Имаме си добри месаре Динко Пулче и Чиро и че напреяа убоо мезе...
Стопроцентов Банскалия публикува:
09 Януари 2021 | 23:16
Рибица от ланското гуде може,ама риба да си я яда мякалата шу дожаа от морето пеерсонал.
Covid публикува:
09 Януари 2021 | 20:54
На сурва няма пари а сега са дали за да има пазар.Лакомите не им пука за вирус.Пара да има
Местен публикува:
09 Януари 2021 | 20:10
Като идея не е лошо,но в сезона на мезетата не мисля,че му е точно в Банско мястото.Освен това не сме морски курорт!И не на последно място,не мога да разбера,защо не можахме да излезем на сурва на центъра,както всяка година,а за някакъв непознат досега фестивал може!?

Добавете Вашия коментар

TOP