Търговията в Дупница замира, магазините в Еробазара хлопнаха кепенци заради пандемията

28 Юли 2020 | 07:48
0 коментара
Общество

Наематели на магазини в Евробазар – Дупница масово се отказват от търговията и напускат помещенията. Полупразни са и кафенетата в центъра, няма ги гастарбайтерите.

От повече от 20 магазина в Евробазара в момента  работят само 8. Въпреки че сградата се намира на стратегическо място, в широк център на града – на кооперативния пазар, клиенти няма.

На по-голяма част от магазините са поставени  табели, че се продават или отдават под наем. Собственичка на магазин за козметични продукти в Евробазара заяви пред “Струма”: “Останахме да работим собствениците на магазини. Останалите помещения бяха отдадени под наем. Два месеца, по време на пандемията, наемателите не работиха. После дойдоха, събраха си стоката и си тръгнаха. Големите вериги магазини ни отнеха част от клиентите. Много от собствениците на помещения живеят и работят в чужбина. Те отдават магазините под наем, за да подпомагат родителите си с наемите. Аз съм собственичка на магазина и не мога да си тръгна, защото съм вложила много пари в него. Надявам се нещата да се подобрят все някога и търговията поне малко да тръгне”.

Репортер на “Струма” се свърза по телефона с Ангел Бучов, един от собствениците, които са обявили магазините си за продан. Ето какво заяви той: “Бях отдал под наем магазина за продажба на дрехи втора употреба. Първоначално наемът беше 200 лв., но търговията не вървеше и аз се съобразих с наемателя, нали и той трябва да изкара поне една сносна заплата, и намалих наема на 120 лв. Помещението е на предно място и е 22 кв.м. Магазинът не работи два месеца в пандемията и наемателката го напусна, няма никакъв приход, а наемът си тече. Обявих магазина за продан, но не се надявам скоро да го продам, стагнацията е голяма. Хората обедняха и купуват само най-необходимото за ежедневието им, най-вече храна”, заяви Ангел Бучов.

Евробазар – Дупница е на два етажа, като на втория етаж имаше бръснарница, обущарница, шивашки услуги… но те първи затвориха още преди година.

За разлика от други години, прави впечатление, че не се пълнят и кафенетата в центъра на Дупница. Голяма част от гастрабайтерите от града не са се върнали тази година заради пандемията от коронавирус.

И в най-големия квартал на Дупница – жк „Бистрица”, където живеят около 15 000 души, кафенетата са почти празни. Собственици на кафенета в квартала коментират, че през лятото разчитат основно на гурбетчиите. Те правят оборота, а сега ги няма.

“Като се върнат от гурбет гастарбайтерите, се събират с приятели и правят оборот. Тази година стоя по цял ден зад бара за по 20-30 кафета. С тези пари не мога да си покрия разходите за климатик, кафемашина, вода…”, заяви Мария, собственичка на кафене в жк „Бистрица”.

Собственик на хранителен магазин заяви, че обикновено гастарбайтерите пазаруват хранителни стоки от големите вериги магазини и на него не му липсват като клиенти, но редовната клиентела купувала вече само хляб, сирене… и все по-рядко месо, пък през лятото голяма част от живеещите в комплекса си отиват по селата. „Гастарбайтерите ги няма тази година и вечер е мъртвило, още в 22,00 часа”, коментира магазинерът.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP