Търговци на закрития пазар в Благоевград атакуват с подписка управителя Юрий Воев: Цените са непосилни, в понеделник се изнасяме

28 Август 2020 | 00:52
0 коментара
Бизнес

Търговците на промишлени стоки в закрития кооперативен пазар на Благоевград решиха да бойкотират и повторния търг за наемане на масите за следващите 3 г.

Те бойкотираха и първия търг в понеделник с мотива, че началните цени за наддаване са прекалено високи и несъобразени с извънредната епидемиологична обстановка, която завчера бе удължена до края на септември.

В подписка до управителя на общинското дружество „Пазари” ЕООД Юрий Воев още на 10 август 20 от общо 30-те търговци предупреждават, че цените им са непосилни. Без да посочват какви точно наеми смятат за приемливи, Марияна Витанова, Елза Димитрова, Венета Величковска, Емилия Христова и колежките им са категорични, че ако не получат съдействие и разбиране относно наемите и консумативите, ще бъдат принудени да напуснат обектите.

"От 3 години наемите ни не са пипани, а управителят Воев лъже, че плащаме по 80-100 лв. Толкова е наемът за празните помещения, но не и за нашите маси, където месечният наем за 11 кв.м е 320 лв., и като се прибавят консумативите – крушката над главата и охраната, плащаме по 410 лв.“, обясниха вчера една през друга наемателки на търговски площи. Тяхна колежка показа фактура за 16 кв.м, за които завчера платила 504 лв.

„Разбрахме, че заради пандемията общината е свалила наем на магазин в центъра на града от 2500 лв. на 450 лв., а в заповедта за провеждане на търга в петък виждаме, че началните тръжни цени за нас са паднали само с по 2-3 лв., и ако наема маса, вместо 460 лв. ще плащам около 400, което въобще не ме устройва”, обясни млада жена.

„Проблемът е, че нямаме никакви обороти. Виждате в сряда, пазарния ден, че в целия пазар има само една клиентка, а през другите дни е още по-страшно. Някои от колежките не са изкарали по 1 лев от началото на годината, а аз продадох 1 чифт чорапи за седмица. Освен това разбрах, че и щендерите поскъпват – досега плащахме по 5 лв. на месец, вече щели да струват 12 лв., къде е тогава намалението?“.

Според търговките, някои от които са наематели на пазара от повече от 10 г., срещу безумно скъпите наеми те не получават нищо – през зимата тук е страхотен студ, през лятото върху главите им вали дъжд от покрива, а отскоро дори се налага да плащат по 30 ст., ако искат да ползват тоалетната, защото управителят на пазара я дал за стопанисване на външна фирма.

Търговките са категорични, че няма да се явят на повторния търг за още 3 г. просто защото нямат възможност да плащат.

„Изнасяме се още в понеделник“, категорични бяха жените, макар че нито една от тях не пожела да застане пред камерите ни заради притеснението, че ако все пак до търга стане чудо и наемните цени се окажат по-ниски, после ще си имат неприятности с управителя.

Към вчерашна дата индикация за свалянето на цените обаче нямаше. Те са обявени в заповедта на общинското дружество „Пазари“ за насрочване на търга, там е фиксирано, че наддаването за маса от 30 кв.м ще започне от 13,50 лв. на кв.м, маса от 11 кв.м ще струва поне 16,36 лв. на квадрат, за 9 кв.м е определена начална тръжна цена от 13,50 лв., а за 6 кв.м – 13 лв. на квадрат.в.Струма/Ваня Симеонова

Добавете Вашия коментар

TOP